Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Ljus och mörker i Långvindsnatten

Print Friendly, PDF & Email

När påskafton går över i påskdag, bjuder Långvinds kapell in till en historisk påskmässa – trots något som ser ut som en bojkott av mässan från församlingens sida.

Påskaftonsmässa i Långvind är en nyhet, som Långvinds kapellförening vill göra till tradition. Klockan 23 på lördag tar kyrkan emot nattliga besökare för första gången. Det är också första gången i modern tid, som en av kristendomens största högtider firas i brukskapellet.

Men man kan undra hur Enånger-Njutångers församling ser på saken. När styrelsen för Långvinds kapellförening väckte tanken på en midnattsmässa, var församlingen emot. När kapellföreningen mobiliserade för att få fira påsk i kapellet, svängde församlingen. Det blir predikan av Mats Sandström, musik av Edit Åkerlund och sång av Alf Wahlström.

Trots att församlingen nu ser till att det blir en påskmässa, verkar den inte vilja sprida budskapet om påskens midnattsmässa i Långvind.

Långvinds påskaftonsmässa finns varken med i Annonsbladet som går ut till alla hushåll, på församlingens affischer eller webbplats. På webbplatsen existerar inte ens Långvinds kapell, men väl kapellen i Nianfors och Iggesund.

Långvinds kapellförening känner dock att den har vind i ryggen och laddar inför påskmässan.

– Det blir en stämningsfull och eldfängd tillställning, lovar Pärlennart Larsson, ordförande i Långvinds kapellförening.

Exakt vad det innebär, vill han inte ge besked om. Men den som kommer till det lilla brukskapellet på Hälsingekusten vid elvatiden på påskaftonskvällen får se.

Klart är i alla fall, att efter mässan det blir kyrkkaffe med små tunnbrödslaxklämmor, även det en nyhet.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv