Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Kulturhusens dag i Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Söndagen den 13 september slår många kulturhus i Sverige upp sin portar för besökare. Långvinds herrgård är ett av dem, i år det enda i Hudiksvalls kommun.

Fyrtiotalet länder i Europa firar Kulturhusens dag i september varje år, med ett tema som varierar från år till år. Firandet började 1988 och kom till på Europarådets initiativ. Kulturhusens dag ska bidra till att skapa förståelse och intresse för kulturarv och kulturmiljöer, både för intressanta byggnader, miljöer och kulturlandskap. Sverige firar kulturhusens dag andra söndagen i september.

Årets tema är – med anledning att det gått 200 år sedan Sverige förlorade sin östra rikshalva – ”Sverige-Finland, en delad historia”.

I Långvinds herrgård blir det klockan 13 visning av herrgården och klockan 14.30 föreläsning på temat “Sverige-Finland, en delad historia”.

Andra byggnader i Hälsingland som håller öppet på Kulturhusens dag 2009 och bjuder på svenskt-finskt program är Ersk-Mats-gården i Hassela (Nordanstigs kommun), Finnskogsmuseet i Skräddrabo (Ovanåker), Fågelsjö gammelgård i Orsa Finnmark (Ljusdal) och Gåssjö Finnmarksby utanför Ramsjö (Ljusdal).

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv