Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Långvind fyllt av historia

Print Friendly, PDF & Email

Långvind har mer än 3 500 års historia.

På stenåldern börjar människor bosätta sig säsongsvis på Långvindskusten. Under medeltiden får Långvind bofast befolkning. Utvecklingen tar fart 1687, när staten ger en bergsmästare och en borgmästare privilegiebrev för att anlägga ett järnbruk i Långvind. Utvecklingen tar en ny vändning, när Iggesunds kommunen 1967 gör Långvind till Gävleborgs och kanske Norrlands största fritidsområde – och människor börjar bosätta sig säsongsvis på Långvindskusten igen.

Under högerfliken ”Långvind” finns mycket matnyttigt att läsa. I artikeln Långvinds historia år för år serverar vi Långvinds spännande historia från stenåldern, över bruksepoken till modern tid. Artikeln Långvinds bruk handlar om bruksföretagets historia och Långvindsbruk om samhället som det är i dag.

I separata artiklar finns fördjupande texter om Långvinds herrgård, Långvinds kapell, Kungsgården, Bränneriet, Långvinds bruks museum, övergripande text om Långvinds byggnader och en artikel om Långvinds fritidsområde.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv