Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Bredbandsplanering för Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Arbetet med att dra fiberoptiskt bredband till Långvindsbruk, Långvinds fritidsområde och Mössön är igång.

– Vår förhoppning är att det ska bli klart i år, säger Jan Ågren, projektör på kommunala stadsnätsbolaget Fiberstaden AB, till Langvind.com.

Fiberstaden började projekteringen så fort kommunfullmäktige anslog pengar till utbyggnaden. När nu EU-bidraget också är i hamn, vilket Langvind.com kunde berätta om redan den 25 juni, går projekteringen snart över i byggnation.

– Nu håller vi på upphandla fiber, fibersvetsning, teknikbod etc, berättar han.

Fiberkabeln till Långvind kommer att dras från gamla E 4:an vid Ångersjön via Fortums elstolpar till Långvind. Stadsnätet ansluter luftoptofiberkabeln till en lokal nod bredvid Telias befintliga telestationer Långvind (Långvindsbruk) och Saltpannan (Långvinds fritidsområde). I noden finns nödvändig teknisk utrustning för att kunna koppla upp abonnenter. Noden är en teknikbod, som Fiberstaden ställer ut bredvid telestationen.

Från noden sker sedan anslutning av abonnent via Telias telenät eller via nydragen fiberoptisk kabel.

Magnus Larsson, verkställande direktör för Fiberstaden AB, bekräftar för Langvind.com att det kommer att vara möjligt för den som bor nära en nod att ansluta sig direkt med optofiber. Fördelarna med en fiberanslutning är att kapaciteten är mycket högre än med teleledning, att förbindelsen är lätt att uppgradera i takt med tekniska landvinningar och att man inte längre behöver ha en telefonledning för 145 kronor i månaden för distribution av bredband.

Kostnaden för fiberanslutning ska vara den samma i Långvind som i Hudiksvall och andra större tätorter, 12 500 kronor inklusive moms.

Totalt kostar utbyggnaden till de tre telestationerna närmare fyra miljoner kronor.

Om allt går enligt planerna får Långvinds- och Mössöborna bredband i slutet av 2009.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv