Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Slöjdad brukskonst vid Ångersjön

Print Friendly, PDF & Email

Glåmastugan, som står bredvid kaffestugan vid Ångersjön, har fått nytt liv. En hantverkare från Rengsjö med stuga i Långvind, Olle Hallin, har flyttat in med hyvelbänk, skinnförkläde, slöjdkniv och träråvara att göra kosthantverk av.

Han öppnade sin kombinerade verkstad och butik den 12 juni och håller öppet varje dag 9–18 till den 9 augusti.

Olle Hallin är en driven slöjdare, som med kreativitet och hantverksskicklighet gör träbitar till vackra bruks- och konstföremål. En av hans paradgrenar är svepaskar och svepfat i furu. En annan är den klassiska, stående hälsingebocken, som han slöjdar i sju storlekar, från 15 till 120 cm hög.

Bland bruksföremålen hittar vi robusta skärbrädor i björk, finlemmade tänger och gafflar i äppelträ, härligt greppvänliga osthyvlar och provstickor i äppelträ, servetthållare och bokmärken i furu.

Konstföremålen innefattar ljusstakar i olika former och storlekar. En ljusstake är vändbar, för vanliga ljus på ena sidan och värmeljus på den andra; eftersom ljusstaken har fyra ljus, kan den också fungera som adventsstake.

Olle Hallin pensionerade sig förra året som slöjdlärare. Så nu kan han på heltid ägna sig åt det hantverk han hållit på med i över 30 år. När han inte sitter i Glåmastugan och slöjdar, har han ett före detta bageri i Rengsjö som verkstad.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv