Bredband till Enångerskusten

Besluten är fattade. I höst får Långvindsbruk, Långvinds fritidsområde och Mössön bredband med optofiber. Alla med fast telefon kan då koppla upp sig mot internet med långt högre kapacitet (hastighet) än med trådlöst internet, som är alternativet i dag – och dessutom inte finns i alla delar av Långvind.

Hudiksvalls kommun har tidigare anslagit pengar till stadsnätsbolaget Fiberstaden AB

för att bygga bredband till Långvind och Mössön. Beslutet var dock villkorat med att projektet fick bidrag från EU:s strukturfond. Den 23 juni 2009 beslutade Strukturfondspartnerskapets prioriteringsmöte att ställa sig bakom ansökan.

– Hudiksvalls ansökan är prioriterad. Så fort vi fått ett justerat protokoll från mötet skriver vi fram beslutet, säger Britt-Marie Lindström på Tillväxtverket till Langvind.com.

Det betyder att kommunen får 1 950 000 kronor för att bygga ortssammanbindande bredbandsnät till Långvindsbruk, Långvinds fritidsområde och Mössön.

Uppgiften i Hudiksvalls Tidning den 29 maj 2009 om att kommunen skulle avvakta med vidare utbyggnad är alltså fel.

Magnus Larsson, verkställande direktör för Fiberstaden AB, bekräftar för Langvind.com att utbyggnaden till Långvind och Mössön blir av. Det blir fiberoptisk anslutning av de tre telestationerna Långvind (Långvindsbruk), Saltpannan (Långvinds fritidsområde) och Mössön.

Fiberkabeln hängs upp i Fortums elstolpar. Det är billigare och går snabbare än att gräva ner fiberkabel i marken.

Om allt går enligt planerna får Långvinds- och Mössöborna bredband i slutet av 2009. Nätet får hög kapacitet, eftersom Fiberstaden använder en adsl-standard som ger upp till 24 megabit per sekund (Mbps) till abonnent och 3 Mbps från abonnent. Det kommer också att finns vissa möjligheter att ansluta sig med fiber till hemmet, det vill säga med fiberkabel från telestation till bostaden.

Efter denna utbyggnad finns det 20 telestationer utan bredband i Hudiksvalls kommun. Fiberstaden föreslår en prioritering av utbyggnaden till dessa, där antalet boende, företag och lokalt intresse påverkar ordningen.

Två av de resterande telestationerna utan bredband till Fiberstaden AB:s nät finns i Enånger, Fjäle och Grängsjöby; den förra har dock bredband via Telias nät. En telestation finns i Njutånger, Nianfors. Resten ligger – med något undantag – i kustlandet norr om Enånger samt i Dellenbygden och Bjuråker.

Jörgen Bengtson