STF:s Hållbarhetslöfte

STF Hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind har en stark ekologisk profil och ett genomtänkt hållbarhetsarbete. Ett led i detta är att Kungsgården Långvind i januari 2017 blev första boende i Hälsingland, som avgav Svenska Turistföreningens (STF:s) Hållbarhetslöfte. Tidigare var Kungsgården Långvind under tio år en av Green Key miljöcertifierad logi- och konferensanläggning, den första i Hälsingland; dess grundläggande kriterier uppfyller Kungsgården Långvind alltjämnt.

Hållbarhetslöftet gäller ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Det är uppdelat på åtta löften, som vi anger nedan och ger exempel på vad de innebär i praktiken på Kungsgården Långvind.

Utgångspunkten är att ”vi hjälper dig att bli en hållbar gäst”. Gästerna kan till exempel ladda elbil och använda tyghanddukar istället för engångshanddukar på toaletten, har miljömärkt toalettpapper och hushållspapper, har inget engångsmaterial vid servering och utflykter, har el från integrerat solcellstak och biologisk avloppsanläggning i Österhuset.

”Vi källsorterar vårt avfall”
Kungsgården Långvind har källsortering av avfall i plast, ofärgat glas, färgat glas, metall, papper, kartong, batterier, belysning, elektronik och mediciner.

”Vi tar ansvar för energiförbrukningen”
Kungsgården Långvind använder energi effektivt och har 100 procent grön el, dels från egen solcellsanläggning, dels från kompletterande helt förnybar el, uppvärmningen sker med bergvärmepumpar. Kungsgården har frånluftvärmeåtervinning, alla rum har treglasisolerfönster och praktiskt taget all belysning är led-lampor. Vi har vedeldad bastu och vedeldad badtunna.

”Vi värnar om vattnet som resurs”
Kungsgården Långvind  har egen vattentäkt, ekologiskt avloppsreningsverk för Österhuset (första i norra Sverige) samt snålspolande duschar, kranar och toaletter. Vi hushållar med vårt vatten. Vi lämnar burkar och flaskor med pant till återvinning.

”Vi är engagerade i samhället”
Kungsgården Långvind är engagerat i lokalsamhället utifrån våra och STF:s hjärtefrågor. Jörgen Bengtson har startat Långvinds byalag, Bygderådet i Hudiksvalls kommun och besöksnöringsorganisationen Destination Glada Hudik. Jörgen Bengtson är också ledamot i förbundsstyrelsen för Norrlandsförbundet. Agneta Bengtson är engagerad i Omställning Hudiksvall. Båda sitta i styrelsen för Långvinds kapellförening och Föreningen Norden Hudiksvall–Hälsingland.

”Vi bidrar till en levande bygd och ett hållbart jordbruk”
Kungsgården Långvind har cirka 40 närproducerade, ekologiska och/eller rättvisemärkta produkter på frukostbuffén och har också flera sådana produkter i restaurangen Kungsgården Långvind Mat & dryck.

”Vi använder miljöanpassade produkter”
Kungsgården Långvind använder inga engångsartiklar vare sig på toalett (erbjuder tyghanddukar), i restaurang eller utflyktskorgar samt har enbart miljömärkta städ- och rengöringsmedel.

”Vi främjar välmående och god folkhälsa”
Kungsgården Långvind hjälper gäster till natur- och kulturupplevelser, som uppmuntrar till rörelse och tanke för ökad livskvalitet. Detta inkluderar sommartid organiserade bruksvandringar (langvind.com/evenemang/bruksvandringar) och forntidsvandringar (langvind.com/evenemang/forntidsvandringar), vandringar på egen hand med drygt dussinet enskilda vandringar (langvind.com/gora/vandringar), vandring i bruksmiljön på egen hand med massor av bilder med texter (langvind.com/se/langvind/langvind-en-vandring-i-text-och-bild) pilgrimsvandringar (langvind.com/evenemang/pilgrimsvandringar), uthyrning av kajaker, SUP:ar, cyklar, sparkstöttingar och snöskor (langvind.com/boende/hyra-friluftsutrustning), tips på saker att se (langvind.com/se och halsingekusten.se/se) och saker att göra (langvind.com/gora och halsingekusten.se/gora) samt vägledning från Agneta och Jörgen Bengtson. 

”Vi är en ansvarsfull arbetsgivare”
Kungsgården Långvind har timanställd personal med avtalsenliga löner och inkluderande arbetsmiljö.

”Vi följer STFs hållbarhetspolicy”
Kvittensen på det är att Kungsgården Långvind i november 2018 fick bronsplatsen som Sveriges mest hållbara boende, som STF utsåg bland sina cirka 250 boendeanläggningar.

Jörgen Bengtson

Uppdaterad 8 september 2024