Nyheter från Långvind

 • Årets Enångrare:
  Björkman, Damberg och Berglund

  Utmärkelsen Årets Enångrare har blivit en av de mest etablerade i Hudiksvalls kommun. Bakom utmärkelsen står Enångers hembygdsförening. År 2022 går priset till Anders Björkman och Janne Damberg, för långvarig arbete inom Enångers idrottsklubb (IK), och 2023 till spelmannen Kaj Berglund. Tidigare har priset några gånger gått till specifika Långvindsmottagare. Motiveringen lyder i … Läs mer!

 • Skördemarknad
  laddar för mer

  Skördemarknaden i Långvind den 16 september laddar för mer än tidigare år. Denna gång är det premiär för loppmarknad på Stallplanen i centrala Långvindsbruk och rader av andra aktiviteter. Men fokus är fortsatt ”försäljning av närproducerade och odlade produkter och hantverk”. Liksom tidigare år håller skördemarknaden igång klockan 11–15. Marknaden … Läs mer!

 • Enda chansen
  se Hedningahällan

  Vill du se den mytomspunna stenåldersbokplatsen Hedningahällan i Enånger? Då finns en enda chans i år: lördagen den 2 september 2023, med start klockan 15. Då tar arkeologerna Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson besökarna på en forntidsvandring till Hedningahällan. STF hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind arrangerar fyra forntidsvandringar … Läs mer!

 • Ännu ett rekord i
  flerbandsencyklopedier

  Kan Kungsgården Långvind slå nytt rekord i samlingen av flerbandsencyklopedier efter senaste köpet av ett 45:e verk? Ja, när vi publicerade den nyheten, kom erbjudande om en tidig upplaga av Bonniers Konversationslexikon. Nu står den i samlingen som flerbandsuppslagsverk nummer 46. Marie Sandin, Enånger, skänkte Kungsgården Långvind denna dyrgrip. Hon … Läs mer!

 • Lyskväll ny tradition i
  Långvinds fritidsområde

  Lyskvällen sprider sig allt mer längs hav och sjö. Traditionen med att ta farväl av sommaren sista lördagen i augusti kommer ursprungligen från Finland. Hjalmar Åker, legendarisk kassör i Enångers båtsällskap (EBS), förde 1990 traditionen med lyskväll till Sverige, mer specifikt till Borka Brygga i Enånger. Sedan spred sig traditionen, som … Läs mer!

 • Se Långvinds bruk
  med arkeologers ögon

  Vill du få en levande berättelse med arkeologiska ögon om Långvinds bruk under järnbrukstiden? Då finns en enda chans i år: lördagen den 26 augusti 2023, med start klockan 15. Då tar arkeologerna Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson besökarna på en forntidsvandring i det gamla järnbruket från stormaktstiden. Temat … Läs mer!

 • Ytterligare rekord i
  flerbandsencyklopedier

  ”Flerbandsencyklopedier” är inte bara ett långt och svåruttalad ord. Det är också för Kungsgården Långvind en lång serie av rekord. Kungsgården Långvind trodde inte att det skulle gå att sätta ytterligare rekord i antal verk, men här är det, därtill med ett flerbandsverk från artonhundratalet: ”Svenskt Konversations-Lexikon”, utgivet 1845–1851. – … Läs mer!

 • Nedstigning till
  dödsriket i Enånger

  Vill du få en kvalificerad visning av Enångers avrättningsplats i Sivik? Lördagen den 19 augusti kan du vandra i spåren av mord och avrättningar i Enånger och Hälsingland! Arkeologerna Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson har en forntidsvandring till avrättningsplatsen i Sivik, som ligger i Enånger på sockengränsen till Njutånger. … Läs mer!

 • Nya upptäckter i
  Enångers gamla kyrka

  Det finns alltid något nytt att upptäcka i Enångers gamla kyrka. Det bevisade Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson på gårdagens forntidsvandring i Enångers medeltidskyrka, arrangerad av STF boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind. Jag har följt med på vandringar, i stort sett varje år i över tio år, runt … Läs mer!

 • På lördag enda chans
  se Enångers gamla kyrka

  Vill du lära dig mer om Enångers medeltidskyrka? Då har du en unik chans lördagen den 12 augusti klockan 15. Kungsgården Långvind arrangerar den enda visningen av Enångers medeltidskyrka i år. Guider är ArcMontanas erfarna arkeologer, Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson. Enångers gamla kyrka är en av Norrlands bäst bevarade medeltidskyrkor … Läs mer!

 • Loppa i Långvind
  – och Enånger

  Långvindsbruk har en av Enångers minsta loppmarknader. Raka motsatsen finns i Enångers bygdegård, som i måndags avslutade sin så kallade Långloppis med kassarekord på öppningsdagen. Långloppisen har gett en rejäl slant till kassan i Enångers bygdegårdsförening. Bygdegården kunde i år fira sjuårsjubileum med sin framgångsrika loppmarknad. I Långvind ger loppmarknaden ett … Läs mer!

 • Nytt rekord för
  flerbandsencyklopedier

  – Nu har vi slagit vårt gamla rekord i flerbandsencyklopedier, med ett 44:e verk. Vi tror att Kungsgården Långvind har Norrlands största bibliotek med flerbandsencyklopedier, säger Kungsgården Långvinds Agneta Bengtson. STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind har ett bibliotek utöver det vanliga, åtminstone när det gäller uppslagsverk. – Det … Läs mer!

 • Unikt lugn
  Långvindsstämma

  Årets stämma med Långvinds samfällighetsförening blev den lugnaste på över 30 år. Alla val var vara enhälliga, styrelsen kom inte med några framställningar och medlemmarna hade inga motioner. Under sommaren lever föreningslivet upp i Långvind och många andra platser med sommarboende. Långvinds samfällighetsförening fortsätter med ”coronaanpassad stämma” – utomhus. I … Läs mer!

 • Dragkamp om
  Långvinds befolkning

  I början av artonhundratalet hade Långvinds bruk cirka 400 invånare. Nu återstår en rännil, tolv personer. Men fritidsområdet har ökat, från ingenting till 47 folkbokförda invånarna. Byarna och husen i övrigt på Långvinds marker består av elva personer. Totalt har Långvind – bruket, fritidsområdet och byarna utanför – 70 bofasta … Läs mer!

 • Succé för
  ”Allsång på Bruket”

  Premiären på ”Allsång på Bruket” i Långvind blev en succé. Det kom över hundra deltagare, som fick sjunga med i mängder av örhängen. Publiken sjöng till ackompanjemang av Anna Nejdling Ekman med maken, Mats Ekman, som allsångsledare på denna allsångstillställning den 5 juli 2023. Vädret var verkligen rätt för första … Läs mer!

 • Bruksvandring i Långvind
  börjar för säsongen

  I dag var det säsongspremiär för natur- och kulturvandringarna i Långvindsbruk i Enånger på Hälsingekusten. En grupp på tre personer trotsade skyfallet och följde med på en förkortad vandring. Varje lördag klockan 15 blir det vandringar på drygt två timmar, med avslutande dryck, smörgås och samtal på Kungsgården Långvind. Ciceron … Läs mer!

 • Långvinds kapell
  eget hus, stort program

  Långvinds kapell firade i söndags födelsedag i eget hus. Efter 47 års limbo kunde kapellstämman den 25 juni 2023 – efter sedvanlig gudstjänst på ”annandag midsommar” – äntligen ta över ägandet till kapellet. Ägare är en kapellstiftelse, där kapellföreningens stämma varje år också väljer kapellstiftelsens styrelse. Det kom drygt tjugo … Läs mer!

 • Midsommarfirandet
  tillbaka efter pandemin

  Midsommarfirandet år tillbaka efter coronapandemin. På midsommarafton firade runt 600 personer midsommar i Långvinds fritidsområde. Under 1,5 timmar – folk började strömma till före firandets början – är midsommarstången och Långvinds minilivs världens centrum för dem som är där. Midsommar är helgen då fastboende, fritidsboende och hemvändare möts. Långvind.com träffar många … Läs mer!

 • Ny ägare till
  Långvinds kapell

  Långvinds kapell har fått ny ägare efter ett limbo på 47 år – en avsomnad Långvinds kapellstiftelse. Stiftelsen har dock fått nytt liv med ny styrelse. Den ska framöver vara samma som för Långvinds kapellförening. Ägarna till dåvarande Långvinds Bruk, familjen Tottie och Sténson, skänkte brukskapellet till nybildade Långvinds kapellstiftelse … Läs mer!

 • Enånger centrum
  även för Långvind

  Under sommaren lever föreningslivet upp i Långvind och socknen Enånger. Centralt för föreningarna i Enånger – och därmed också för Långvind – är Enångers hembygdsförening. I dag startar föreningens ambitiösa sommarprogram. Långvind i sig har en omfattande programverksamhet med tjugotalet program under sommaren. Evenemangen finns i på Långvind.com i en … Läs mer!

 • Sommarbutiken blir
  Långvinds minilivs

  Långvinds fritidsområde är enda fritidshusdominerade samhälle på Hälsingekusten mws livsmedelsbutik sommartid. I dag öppnade den lilla butiken. Den byter också namn från Sommarbutiken till Långvinds Minilivs. Butiken har ny regim, Elin Eriksson, och nytt samarbete med Ica Trönö. Detta samarbete öppnar för en spännande utveckling av sommarbutiken i Långvind. Långvinds … Läs mer!

 • Hudik Cup
  fyller Långvind

  Ungdomsfotbollsturneringen Hudik Cup, som utspelar sig i Hudiksvall stad med direkt omnejd, fyller boendet så långt bort som Kungsgården Långvind. – Det är jätteroligt att vi kan erbjuda övernattning för föräldrar och mor/farföräldrar, för ungdomarna bor på annat håll, berättar Agneta Bengtson på STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind, … Läs mer!

 • Premiär för
  kajaker i Långvind

  I dag var det säsongspremiär för havskajaker på Kungsgården Långvind, Enånger, på Hälsingekusten. Här är dagens andra grupp. Tack vare STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvinds samarbete med Näsviken Kajak, har anläggningen nu utvidgat sortimentet till tre dubbelkajaker och fyra enmanskajaker med totalt tio platser. Vid behov kan Kungsgården … Läs mer!

 • Hjärtstartare
  till Långvind

  Nu finns en hjärtstartare i Långvindsbruk. STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind har en hjärtstartare på hatthyllan i huvudbyggnadens hall. En hjärtstartare är en liten EKG-apparat, som läser hjärtrytmen och kan ge en strömstöt, för att starta om hjärtat vid ett plötsligt hjärtstopp. Den används när en person är … Läs mer!

 • Galleri Långvind
  välkomnar våren

  – I år har vi tre nya fåglar i ”Galleri Långvind – galleriet som lyfter”, totalt har vi drygt 40 djur, berättar Agneta Bengtson på STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind. Allt sedan verksamheten startade 2010 finns ett galleri på Kungsgården Långvind. Som namnet antyder består det mestadels av … Läs mer!

 • Konstrunda med
  Långvind som bas

  Konstrundan i Hudiksvall och Nordanstig 18–20 maj 2023 har många öppna ateljéer, men inga i Långvind, Enånger eller Njutånger, förutom en konstnär i Iggesund. Men STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind är en bra bas, för att göra en späckad dagsturné eller två. Totalt deltar 36 konstnärer, varav 20 i … Läs mer!

 • Ingen konstrunda
  i Långvind eller Enånger

  Konstrundan är åter i fullt sving på Hälsingekusten under Kristi himmelsfärdshelgen, med 36 deltagande konstnärer. Men ingen finns i Långvind eller Enånger och bara en i Njutånger. STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind är dock en utmärkt bas, för den som vill göra en konstresa längs Hälsingekusten. Konstnärerna öppnar … Läs mer!

 • Planbestämmelser
  för Långvinds bruk

  Efter en lång process har Långvinds bruk fått så kallade områdesbestämmelser. Områdesbestämmelser skapas för att bevara särskilda värden på olika platser, där det inte finns detaljplan. De anger inte markanvändningen, men reglerar till exempel vad som kräver bygglov och rivningslov. Vad vi vet är Långvinds bruks första område på Hälsingekusten … Läs mer!

 • Långvind får ny
  butiksarrendator

  Långvinds fritidsområde får ny arrendator av livsmedelsbutiken, Elin Eriksson. Hon tar över efter Mikael Pettersson, som drivit butiken i 17 år. Elin Eriksson är sommarboende med familjen på Ekorrstigen i Långvinds fritidsområde. Hon kommer från en företagarfamilj. Hon vill satsa på att utveckla sommarbutiken i Långvind, som vanligen håller öppet ungefär … Läs mer!

 • Humlin ny ordförande
  för Bruksmiljöföreningen

  Långvinds bruksmiljöförening har fått ny ordförande och för första gången en hedersordförande. Mikael Humlin tog på årsmötet förra veckan över som ordförande efter Carl Erik Tottie, som med ålderns rätt avgick som mångårig ordförande. Han blev nu vald till föreningens första hedersordförande. Långvinds bruksmiljöförening står för mycket av aktiviteterna i … Läs mer!

 • Klart med fyra
  forntidsvandringar

  Kungsgården Långvind erbjuder fyra forntidsvandringar sommaren 2023. Dessa tar besökaren på en arkeologisk vandring till Enångers gamla kyrka, till kusliga avrättningsplatsen i Sivik på gränsen mellan Enånger och Njutånger, i Långvinds bruk på temat ”från hamn till hytta” och till mytomspunna Hedningahällan i Enånger. Guider är ArcMontanas erfarna arkeologer, Lena Berg Nilsson och … Läs mer!

 • Klart med årets
  bruksvandringar

  Det blir bruksvandringar i Långvind även sommaren 2023. En nyhet med årets natur- och kulturvandringar är att de blir på lördagar; det gör det lätt att kombinera med Musik i sommarkväll i Långvinds brukskapell. En annan nyhet är att bruksvandringen avslutas med dricka och smörgås istället för kakor, så besökaren … Läs mer!

 • Fiskarkapellen
  – en unik historia

  Norrlandskusten har en unik samling fiskarkapell i gamla fiskelägen. För de flesta är fiskarkapellen en okänd skattgömma. De flesta ligger på öar, några på halvöar på grund av landhöjningen och ett fåtal på fastlandet. Hela elva fiskarkapell finns på Jungfrukusten – Hälsingekusten och Gästrikekusten. Alla kapell är öppna för besökare. … Läs mer!

 • Två fiskarkapell
  öster om Långvind

  Norrlandskusten har en unik samling fiskarkapell, i synnerhet i Hälsingland. De är historiskt knutna till städerna och dess fiskare. Hälsinglands äldsta stad, Hudiksvall, har sju fiskarkapell, varv fyra historiskt hör till Hudiksvalls stad och församling. Två av dessa ligger öster om Långvind, Agö kapell och Kråkö kapell. De hör alltså inte … Läs mer!

 • Sportlov med snö
  – även i Långvind

  Vi är mitt uppe i sportlovet. Det är visserligen en vecka, men veckan varierar beroende på var man bor i Sverige. På Hälsingekusten kom det lagom med snö till sportlovet, som i år började förra vecka för södra länsdelen och denna vecka för Norrhälsingland. Långvind har inte alltid snö under … Läs mer!

 • Söderhamns fiskarkapell
  på Hälsingekusten.se

  Norrlandskusten har en unik samling fiskarkapell. De är historiskt knutna till städerna och dess fiskare. Hälsinglands näst äldsta stad, Söderhamn, har två fiskarkapell, Prästgrundets kapell och Storjungfruns kapell. Långvind.coms systersajt Hälsingekusten.se presenterar härmed de två fiskarkapellen i Söderhamns kommun. De är olika men ändå har mycket gemensamt, både med varandra … Läs mer!

 • Gävles fiskarkapell
  på Hälsingekusten.se

  Fiskarkapellen är unika för Norrlandskusten. De är historiskt knutna till städerna och dess fiskare. Norrlands äldsta stad, Gävle, har två fiskarkapell, Böna kapell och Lövgrunds kapell. Långvind.coms systersajt Hälsingekusten.se innehåller små utflykter till Gästrikekusten. Den senaste går till de två fiskarkapellen, som är olika men ändå har mycket gemensamt, både med … Läs mer!

 • Långvinds kapell:
  pandemiåterhämtning

  Långvinds kapell, Enånger, kan lägga ett framgångsrikt 2022 bakom sig. Det var fler besökare på gudstjänster och Musik i sommarkväll samt besök i kapellet än under de två coronapandemiåren. Dock var det färre förrättningar än tidigare, endast en vigsel, och även färre besökare 2022 än före pandemiåren 2020–2021. Pärlennart Larsson, … Läs mer!

 • Långvind söker
  butiksföretagare

  Långvinds samfällighetsförening söker företagare, som vill driva föreningens framgångsrika sommarbutik. Den började som en liten kiosk och har vuxit steg för steg till en riktig butik, centralt placerad i området. Sommarbutiken är den enda av sitt slag på Hälsingekusten, där det sommartid tidigare fanns kiosker eller små butiker i var … Läs mer!

 • Öppet igen på
  Kungsgården Långvind

  – Vi har öppnat igen efter jul-, nyårs- och tjugondagknuthelgerna. Det säger Agneta Bengtson på STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind till Långvind.com. Anläggningen öppnade igen onsdagen den 25 januari 2023 efter en förlängd stängning. När Jörgen och Agneta Bengtson (bilden) var på hemväg med sin elbil från en … Läs mer!

 • Långvinds
  befolkning stabil

  Priserna i Långvind på tomter och stugor fortsatte att ligga på hög nivå 2022. Det är sannolikt en direkt följd av coronapandemin och att flera vill ha eget boende utanför städerna. Men har också de folkbokförda invånarna ökat? Har flera flyttat till Långvinds marker? Nej, sedan årsskiftet 2021–22 är befolkningen … Läs mer!

 • Gott nytt år!

  God fortsättning och gott nytt år, önskar redaktionen för Långvind.com. Vi gör det med en bild från landsvägen, som visar den klassiska milstolpen i snöskrud. Snön kom tidigt i år och låg för första gången på mycket länge kvar efter första snöfallet. Bilden är från 20 november 2022. Gävleborgs klassiska … Läs mer!

 • Långvindsjulotta
  på annandag jul

  Det blir som vanligt julotta i Långvinds lilla brukskapell på annandag jul. Traditionen har funnits sedan kapellet åter blev invigt 1977. Julottan är klockan 7. Musikgudstjänsterna är talrika under advent och jul. På juldagen tar julottorna vid – utom i Långvind, som av tradition firar julotta på annandag jul. Vid två … Läs mer!

 • Gårdspump till
  Kungsgården Långvind

  Utan el är det svårt att få ett fungerande vardagsliv, för att inte tala om hotellverksamhet. Men STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind har nu rustat sig för alla eventualiteter. I går fick Kungsgården Långvind vedeldad bastu, som vi skrev om i artikeln Vedeldad bastu för gäster och uthyrning … Läs mer!

 • Vedeldad bastu för
  gäster och uthyrning

  I dag vid solnedgång fick Kungsgården Långvind äntligen en bastu på hjul. Den är monterad på ett underrede med dragkrok och går att transportera med bil som har ordentlig dragvikt. Bastun består av två rum. Bastun är monterad på underrede för ”tiny house”, som det inte finns ett vedertaget namn … Läs mer!

 • Ljus i mörker på
  Kungsgården Långvind

  Kungsgården Långvinds gäster har länge kommit till gården i ett kompakt mörker sena eftermiddagar och kvällar under vintern. Nu har ljuset tagit över från mörkret! Snön kom tidigt i år till Hälsingekusten. Efter några dagars snö – snön började falla i helgen – har mark och träd fått ett vackert … Läs mer!

 • Kungsgården har
  filial i Sydspanien

  När hösten kommer, är det lätt att längta bort till varmare, ljusare och behagligare nejder. Kungsgården Långvind erbjuder en plats i solen, i Portmán, södra Spanien. – Vi hyr ut två bostäder med havet inom hör-och synhåll i det lilla samhället Portmán, som ligger strax öster om Cartagena i provinsen … Läs mer!

 • Bra med besökare
  i Långvinds kapell

  Långvinds kapell, Enånger, kan lägga en framgångsrik sommar bakom sig. Det var fler besökare på Musik i sommarkväll än under de två pandemiåren. Dock var det betydligt färre förrättningar än tidigare, endast en vigsel, och även färre besökare i övrigt. Långvinds kapellförening, som äger och driver kapellet, är en självständig … Läs mer!

 • ”Squawk” ny
  i Galleri Långvind

  STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind har sedan sin start 2010 ett galleri, Galleri Långvind – galleriet som lyfter. Som namnet antyder består det mestadels av fåglar. Totalt omfattar galleriet 33 fåglar och andra djur. Årets nyhet är ”Squawk” en fågel i sten från Native Arts and Crafts i … Läs mer!

 • Långvind har
  åter höstmarknad

  Det blir som planerat skördemarknad i Långvindsbruk i september, men den här gången en vecka tidigare än förra året. Årets skördemarknad blir lördagen den 17 september, klockan 11–15. Temat är ”lokalproducerat”. Marknaden är gratis för besökare. Bilister får betala en p-avgift på 20 kronor. Arrangör är Långvinds bruksmiljöförening. Skördemarknaden i … Läs mer!