Långvinds kapell är inget vanligt brukskapell. Det har flera karaktäristiska drag, som få eller inga andra kapell har. Ett sådant är kyrkklockan, vilken är en stor järntriangel som man ringer in med hjälp av en kraftig träklubba. Långvind.com har hittat, vad vi vet, Långvinds enda motsvarighet till järntriangel i Strömbacka.
Strömbacka brukskapell (bilden) i nordvästra hörnet av Hudiksvalls kommun och norra delen av Bjuråkers socken är en pedang till Långvinds brukskapell i kommunens sydöstra hörn. Strömbacka kapell har ett klocktorn men ingen klocka. Långvinds kapell har inget klocktorn, men väl en mycket synlig järntriangel i en träställning utanför kapellet.
När Långvind.com hittar dörren till klocktornet i Strömbacka och går upp för trapporna, uppenbarar sig två rejäla järntrianglar. De är mindre än den utanför Långvinds kapell, men ger sannolikt ett lika imponerande ljud, eftersom järntrianglarna är två och sitter i ett torn med öppningsbara luckor, som gör att klockljudet sprider sig stort över nejden..
Järntrianglarna i Strömbacka kapell (bilden) är sannolikt tillverkade av smeder på Strömbacka bruk i anslutning till att kapellet fick vapenhus och torn 1864 (kyrkan byggdes 1842).
Järntriangeln i Långvinds kapell köptes 1856 från Nianfors brukskapell, men är tillverkad av smeder på Långvinds bruk.
Vad är det då som skiljer Långvinds kapell från andra kapell och kyrkor?
Kapellet har fem karaktäristiska drag:
• järntriangeln som fungerar som kyrkklocka
• trappsteget in i kapellet som är en stor järnplatta
• rummen mellan vapenhuset och långhuset som är skolsalar
• två herrskapsbänkar i koret och bänkar i alla fönster
• predikstol ovanför altaret som det är sammanbyggd med.
Text och foto:
Jörgen Bengtson