Allsång i Långvind

Onsdag 3 juli 2024 är det premiär på årets Allsång på Bruket, klockan 18–20. Mat och dryck, med och utan alkohol, finns både före och efter allsången; serveringen startar klockan 17.

Med ”Bruket” syftar arrangören på Långvindsbruk, halvvägs mellan Glada Hudik och Söderhamn på Hälsingekusten. Nya allsångshäften är upptryckta och redo för en sjungande publik.

Sedan blir det ytterligare tre allsångskvällar i juli, alla onsdagar: 10, 17 och 24 juli.

Allsången har ingen entré. Allsångshäftet kostar 50 kronor.

Allsång på Bruket sätter den gamla bruksmiljön i Långvind från stormaktstiden i centrum. I Kolhuset, som tidigare hyste träkol till nedre hammaren, blir det allsång med Anna Nejdling Ekman vid pianot och Mats Ekman vid allsångsmikrofonen.

Malmkajen AB står för mat – skink- och ostpaj, vegetarisk paj och hamburgare plus sallad – och dryck. Det finns både mousserande vin, rött och vitt på glas, cider och öl att välja mellan plus naturligtvis alkoholfria alternativ. Bakom Malmkajen AB står två Långvindsbolag, Kungsgården Långvind och Pimsbo AB.

Så här svarar Jonny Eriksson, Malmkajen AB, på frågan om varför Allsång på Bruket?

– Vi vill få Långvindsbruk levande!

Vad är nytt jämfört med förra sommaren?

– Vi har nu fullständiga rättigheter och serverar öl, vin och cider plus naturligtvis alkoholfria alternativ.

Hur är upplägget?

– I stora drag som förra året. Vi öppnar dock tidigare, så man kan förtära mat och dryck före och sedan njuta av allsången i två timmar.

Vem vänder sig Allsång på Bruket till?

– Till familjer med eller utan barn!

Han uppmanar alla att gärna komma i god tid och ”passa på att besöka museet, loppisen, fotoutställningen och järnbruksmiljön”.

Affischen Allsång på Bruket (bilden) är uppsatt på många ställen i Hudiksvalls och Söderhamns kommuner. Arrangören hoppas ge Allsång på Skansen en match.

Långvind.com har haft flera artiklar om allsång i Långvind: Allsång på Bruket (25 juni 2024), Succé för ”Allsång på Bruket” (6 juli 2023) och Allsång på Långvind (10 augusti 2010).

Text och foto:
Jörgen Bengtson