STF lyfter hållbarhet
på Kungsgården Långvind

Svenska Turistföreningen (STF) lyfter Kungsgården Långvinds hållbarhetsarbete i ett pressmeddelande.

”Fossilfritt drivet vandrarhem och laddstolpar för alla typer av elbilar är två hållbara exempel på allt som görs på de boenden du hittar hos Svenska Turistföreningen, STF, i Hälsingland”, skriver STF i sitt pressmeddelande och syftar på STF Boende och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind.

STF Kungsgården Långvind var ett av de första boenden i Sverige, som i januari 2017 undertecknade STF:s hållbarhetslöfte. Redan tidigare var STF Kungsgården Långvind certifierat av Green Key, världens största organisation för miljöcertifiering av boende- och konferensanläggningar.

STF har från och med i år ett nytt hållbarhetslöfte, med skärpta krav.

”STF:s hållbarhetslöfte handlar om att boendet har hållbarhet högt på agendan och låter detta genomsyra hela verksamheten. Löftet innehåller nio punkter och vill bidra till att göra det enkelt och inspirerande att upptäcka Sverige hållbart”, skriver STF i sitt pressmeddelande.

Svenska Turistföreningen berättar att Kungsgården Långvind ”var tidigt ute med laddstolpar för Tesla men erbjuder i dag gästerna laddning för alla sorters elbilar med el från Norrlands första integrerade solcellstak”.

– Att verka för hållbar turism ligger högst upp på STF:s agenda och är en otroligt viktig fråga för våra medlemmar och gäster. STF Växhuset i Söderhamn och STF Kungsgården Långvind är två goda exempel i Hälsingland som tar hållbarhet på allvar, säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare för Svenska Turistföreningen.

STF:s hållbarhetslöfte består av nio delar, som är kopplat till FN:s globala mål och Agenda 2030. De nio obligatoriska områdena i hållbarhetslöftet är:

• Vi hjälper dig att bli en hållbar gäst
• Vi källsorterar vårt avfall
• Vi tar ansvar för energianvändningen
• Vi värnar om vattnet som resurs
• Vi bidrar till en levande bygd och hållbart jordbruk
• Vi är engagerade i samhället
• Vi använder miljöanpassade produkter
• Vi främjar välmående och god folkhälsa
• Vi är en ansvarsfull arbetsgivare

STF Kungsgården Långvind berättar mer om sitt hållbarhetsarbete på langvind.com/om/hallbarhet.

Jörgen Bengtson