Bruksvandring
för tolfte året

Natur- och kulturvandring i Långvinds bruk – även kallad bruksvandring – är Kungsgården Långvinds äldsta aktivitet. I år är den varje söndag klockan 15 till och med den 15 augusti. Ciceron sedan tolv år är Jörgen Bengtson.

Det lilla hotellet på Hälsingekusten började med bruksvandringar samma år det öppnade som rum och frukost (bed and breakfast) 2010. Nu är det dags igen för bruksvandringar i järnbruket från svensk stormaktstid, grundat 1687.

– Det är fortfarande lika populärt med bruksvandringar. Det kommer folk hela tiden, och vi får också förfrågningar från grupper, senast för några dagar sedan. Vi trodde att vi skulle ha uttömt intresset för bruksvandringar i Långvind efter fem–tio år. Men när vi startade i söndags kom det folk. Nu ser jag fram mot intensiva söndagseftermiddagar för min man, Jörgen, som leder bruksvandringarna, säger Agneta Bengtson på STF  hotell, vandrarhem & konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind.

Guidningen börjar på Kungsgården Långvind. Här – i början av ”bruksgatan” – går vandringen till bron vid Kvarndammen, där man betraktar Långvinds ström som gav upphov till bruket, tittar in i den ”nya” kraftstationen och gamla smedjan, för att sedan gå längs ”bruksgatan” – med allé, stengärdesgårdar och klassisk milsten (bilden) – mot Långvinds herrgård och den centrala delen av bruket.

I Långvinds kapell blir det en genomgång av Långvinds historia, om den lilla byn som blev en del av stormaktstidens rustningsindustri, om ryssarna som brände bruket, om brukets upp- och nedgång, om omdaningen av järnbruket till ett modernt skogsbruk med ett växande fritidsområde, om det privatägda bruket som efter 331 år blir köpt av ett stort skogsbolag (Holmen Skog AB).

Innan gruppen lämnar den mer centrala delen av bruket, passerar den bland annat kolhuset, bränneriet, vars namn avslöjar dess historia, stångjärnsmagasinet, som tidigare rymde råvaran till gevärsfaktoriet i Söderhamn, och herrgården med herrgårdsdammen.

Vandringen fortsätter sedan till den mäktiga ruinen av masugen och stora kolmagasinet, går vidare över de små broarna som Långvinds ström rinner under och förbi ångsågverket.

På vägen tillbaka går vandringen på natur- och kulturstigen på norra sidan av Långvinds ström, genom ruinerna av brukets tidigare mellanhammare, fram till den lilla bron där Långvinds ström är en fors och sedan tillbaka till Kungsgården Långvind.

På Kungsgården Långvind väntar kaffe, te eller kall äppeljuice plus någon mjuk kaka och småkakor.

Ingen förhandsbokning är nödvändig. Det är bara att komma till bruksvandringen – och hålla fysisk distansering.

Under hela sommaren sjuder Långvind med omnejd av aktiviteter, med Musik i sommarkväll varje lördag i Långvinds kapell, kyrkovisningar i Enånger och Njutånger, forntidsvandringar på flera ställen i Enånger,  svampexkursioner och skördefest. Allt finns samlat i en evenemangskalender för Långvind.

Text och foto:
Jörgen Bengtson