Pilgrimsvandrare
”coronavandrar” i Långvind

– Corona, säger Alf Klippmark, Korpilombolo, med ett skratt, när jag frågor honom om varför han pilgrimsvandrar på Stråsjöleden med start i Långvind.

Stråsjöleden – från hav till Haverö – är en pilgrimsled från Korsholmsudden vid Östersjöns strand i Långvind till Haverö i Jämtland och vidare till Nidaros (Trondheim).

Alf Klippmark är en synnerligen erfaren pilgrimsvandrare. Om inte coronan kommit emellan, skulle han i dag ha vandrat i Schweiz under ”sju-åtta dagar till Genève”. Målet var att ansluta till en av vägarna till klassiska pilgrimsmålet Santiago de Compostela i nordvästra Spanien.

Han har tidigare – i omgångar – vandrat från Vadstena till Interlaken i Schweiz och från Frankrike till Santiago de Compostela.

Nu styr han istället kosan åt norr, till det fjärde pilgrimsmålet i kristenhetens historia: Nidaros. Om detta berättar Långvind.com på sex sidor under ingångssidan Pilgrimsleder.

Alf Klippmark bor två dagar på STF Hudiksvall Kungsgården Långvind och börjar med att vandra Långvindsbruk–Korsholmsudden–Långvindsbruk. I dag vandrar han vidare till Njutånger.

Alf Klippmark har tidigare vandrat från Selånger (Sundsvall) till Åre. Både denna sträcka och Stråsjöleden ingår i Sankt Olofsvägarna, som sedan 2010 är en officiell europeisk kulturväg. Sankt Olofsvägarna, även kända under sitt norska namn Sankt Olavveiene eller Sankt Olavsvägarna. Dessa går genom Danmark, Norge, Finland och Sverige till Nidaros.

Alf Klippmark är lärare och dramapedagog. Han kan under längre ledigheter vandra längre sträckor och däremellan cirka fem dagar.

Nu är han på en kort vandring: Korsholmen–Långvindsbruk, Långvindsbruk–Njutånger, Njutånger–Sörforsa, Sörforsa–Dellenbaden och Dellenbaden–Delsbo.

Sedan åter till Hudik, där bilen står parkerad.

Hur är en pilgrimsvandring?

– Trampa på! Svårt att förklara hur det är. Man får upp tankar, rensar och sorterar. När man kommer hem är man fri, förklarar han.

Hur är pilgrimslederna?

–  Det kryllar av pilgrimsleden i Tyskland, som kommer österifrån. Många startar sin vandring i Frankrike och vandrar sedan till Santiago de Compostela, som det finns olika vägar till, en sträcka på 90 mil från franska gräsen.

– I Sverige börjar man bygga ihop leder.

Blir man andlig av att pilgrimsvandra?

– Ja! Det är en kulturresa, man tänker andliga tankar, stänger av mobilen och vandrar med fysiska kartor.

Blir man religiös av att pilgrimsvandra?

– Jag har alltid varit halvreligiös. Jag tror alla religioner har samma källa. Jag vandrar och tänker ”i dag är jag muslim”, ”i dag är jag buddist”, ”i dag är jag kristen”.

Vad återstår i pilgrimsvandring?

– Jag har hittat den ultimata leder i Japan, 100 mil lång, med budskap för varje del av vandringen. Ju närmare målet man kommer, ju andligare blir temat. Man går mellan buddistiska ”stugor i skogen” i speciella, helvita kläder, berättar pilgrimsvandraren från traditionellt læstadianska bygder i Tornedalen.

Men först är det dagsetapp två i Långvind som gäller. Alf Klippmark lämnar STF Hudiksvall Kungsgården Långvind efter två dagar – han prisar boende, middagar och frukostar – och vandrar inåt bruket för att sedan ta av på en väg runt Norasjön och sedan fortsätta till Enånger och Njutånger. Målet är Brogården, där han ser fram mot en enkel övernattning.

Kungsgården Långvind erbjuder pilgrimsvandringspaket på fyra dagar. Men nu dök en ensam pilgrimsvandrare upp för första gången och vandrade i spåren av tidigare pilgrimer, både sentida och medeltida.

Text och foto:
Jörgen Bengtson