Ställde om i pandemin
– succé med ställplatser

När coronapademin slog till med full kraft för ett år sedan, bestämde det lilla hotellet och vandrarhemmet Hudiksvall Kungsgården Långvind på Hälsingekusten för att ställa om.

– Vi förlorade 250 gästnätter på ett bräde, men vi såg en möjlighet att välkomna husbilar. Vi öppnade ”ställplatser med guldkant”, där frukost med guldkant för två personer ingår, berättar Agneta Bengtson för Långvind.com.

Förutom el, vatten, trådlös internet via optofiber, nybyggd servicehus med dusch, toalett och litet gästkök samt fyllig webbplats med tips av olika slag, var husbilsgästerna också välkomna till Kafé Kungsgården Långvind.

Det är Kungsgården Långvinds restaurang med fullständiga rättigheter. Egentligen är den bara är öppen för anläggningens boendegäster. Nu fick också ställplatsgäster äta i restaurangen.

– Det blev succé, både med ställplatserna och restaurangen. Vi fördubblade omsättningen i vår lilla restaurang under coronasommaren 2020, säger Agneta Bengtson.

Ställplatsgästerna har fortsatt att komma under vinterhalvåret och nu också under påskhelgen, då Kungsgården Långvind haft både ”vanliga” boendegäster och husbilsgäster.

STF hotell, vandrarhem och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind – som anläggningen formellt heter – håller öppet året om, både för boende och ställplatser.

Ställplatsfolket berättar för varandra om bra ställplatser och recenserar gärna i appen Ställplatser. Häromdagen kom den 20:s recensionen för ställplats Hudiksvall Kungsgården Långvind. Betyget är 5 av 5 möjliga.

Längs Jungfrukusten – från Galströms bruk i norr till Öregrund i söder – finns 29 ställplatser eller hamnplatser som välkomnar husbilar. Kungsgården Långvind har högst betyg av alla, 4,8 av 5, som avrundat blir full pott i stjärnor.

– Det är roligt och sporrar oss att ge högt värde för pengarna, säger Agneta Bengtson.

Fotografiet visar en sensommardag med ställplatsparkeringen full av husbilar. Det finns plats för tre till fyra husbilar, så Agneta Bengtson råder intresserade att boka i förväg.

På Kungsgården Långvinds speciella webbplats för ställplatser, Ställplats för husbilar, informerar Kungsgården Långvind om hur man bokar – och om det tillfälligt är stängt. Det går sedan några veckor också bra att boka ställplats direkt via nätet.

Text och foto:
Jörgen Bengtson