Nya vandringar
i Långvinds marker

– Nu erbjuder vi ytterligare en vandring i Långvinds marker, med karta, vandringsbeskrivning och bilder, säger Agneta Bengtson, STF hotell, vandrarhem och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind, till Långvind.com.

Långvinds marker är ett eldorado för vandringar året runt, med eller utan STF-boendet Kungsgården Långvind som utgångspunkt.

Kungsgården Långvind har på sin webbplats en speciell avdelning för vandringar i Långvind. Vandringarna finns samlade under vinjetter Vandringar. Den är i sin tur en av många aktiviteter under Göra, som är en virtuell turistbyrå för Hälsingekusten med massor av tips på saker att göra.

Den 16 januari 2021 lanserade Kungsgården Långvind tolv vandringar. Nu kommer en trettonde, Gångsjön–Garptjärnen, på drygt åtta kilometer och 2.50 timmar. Bilden visar första delen av vandringen vid Gångsjön.

– Vi har 13 härliga vandringar i Långvind, varav nio börjar och slutar på Kungsgården Långvind och fyra börjar och slutar väster om Långvindsbruk, säger Agneta Bengtson.

Vandringarna är från tre till tretton kilometer. De tar mellan 1.30 och 3.45 timmar, inklusive rast. Varje vandring finns som separat artikel med längd i kilometer, tidsangivelse inklusive rast, karta, bilder och naturligtvis ordentlig beskrivning av vandringen – och förslag på rastplats.

De flesta vandringar går att göra året om. På vintern kan mycket snö lägga hinder i vägen.

– Under senvintern, som vi nu befinner oss i, går det ibland bättre att vandra på de turer vi föreslår, eftersom skare och is gör det lättare att ta sig fram i obanad terräng. Men vi har snöskor till uthyrning, så det går att vandra  på oplogade vägar och i snöfylld terräng, säger Agneta Bengtson.

STF hotell, vandrarhem och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind har öppet året om. Så det går bra att kombinera boende med övernattning och flera dagars vandringar, som alla börjar och slutar på Kungsgården Långvind eller i dess närhet.

Kungsgården Långvind har särskilda vandringspaket, för den som vill ha boende, mat och vandring i ett.

Under våren kommer Kungsgården Långvind att utvidga avdelningen Vandringar, framför allt med utgångspunkt i Långvinds fritidsområde.

Text och foto:
Jörgen Bengtson