Intresset för miljö och klimat – hållbarhet – har hållit i sig sedan ungdomen. Sedan 2010 har Agneta och Jörgen Bengtson omsatt detta i praktiken på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind. Tidningen Hälsingland berättar i sitt senaste nummer (2019 06/07) om Kungsgården Långvinds satsning på ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet under rubriken ”Hållbart är nyckelordet”.
– Det här har blivit den praktiska utlöparen av vårt ungdomsengagemang, säger Agneta Bengtson till tidningen Hälsingland, som delades ut i alla brevlådor i Norrhälsingland omkring den 2 juli 2019.
Själv var hon kassör i den nationella folkomröstningskampanjen för Linje 3, kärnkraftsmotståndarna, och hade hela lägenheten fylld av postgirotalonger. Jörgen höll föredrag och skrev artiklar mot kärnkraften och för en förnybar energipolitik.
Agneta och Jörgen Bengtson har i modern tid fått pris för sitt miljöarbete.
– Vi blev faktiskt tredje bästa hotell och vandrarhem i landet 2018 när STF, Svenska Turistföreningen, tittade på hållbarheten på de anläggningar de har kopplade till sig, säger Jörgen Bengtson i reportaget.
Vad innebär då hållbarhetsarbetet i praktiken?
Besökare kan ladda sina elbilar på Kungsgården Långvind, anläggningen har Norrlands första integrerade solcellstak, ungefär 90 procent av lamporna är lågenergilampor, anläggningen har norra Sveriges första biologiska reningsanläggning och de är delägare i ett vinkraftverk, berättar tidningen.
Till detta kommer bland annat ett frukostbord med 30 ekologiska, lokala och rättvisemärkta produkter och inga engångsartiklar.
En viktig, men ofta bortglömd, aspekt av hållbarhet är social hållbarhet. Här har Kungsgården Långvind ett gediget engagemang att visa upp. Tidningen berättar om de runt 15 evenemang Kungsgården Långvind genomför juni–september, där ”de samarbetar med två arkeologer som genomför forntidsvandringar, en med historier [ska vara ”historiker”] som visar medeltidskyrkor, en svampkonsulent som leder svampexkursioner och en som leder pilgrimsvandringar” samt värden själv som leder bruksvandringar i Långvind varje söndag.
Till detta kommer att båda är engagerade i Långvinds kapellförening, ”som de kallar det ’kulturella navet i Långvind’”, att Jörgen har startat och är ordförande för Långvinds byalag, har grundat Byarådet i Hudiksvalls kommun, är en av grundarna av Destination Glada Hudik och är engagerad i kommun- och regionpolitiken som fritidspolitiker. Agneta är aktiv i Omställning Hudiksvall.
Text och foto:
Jörgen Bengtson