Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Julotta i Långvind
tradition sedan 1978

Print Friendly, PDF & Email

Under advent och  jul fylls kyrkor och kapell av musikgudstjänster. På juldagen tar julottorna vid – utom i Långvind. Där är traditionen julotta på annandag jul.

Allt sedan Långvinds brukskapell blev återinvigt 1978, har Långvindsbor och andra firat julotta i kapellet – utom 2011; då kom en snöstorm, som fällde så mycket träd över vägarna till kapellet att ingen tog sig dit utom kapellföreningens ordförande, Pärlennart Larsson.

Om ingen ny storm lamslår nejden, ringer ”kyrkklockan” – den stora järntriangeln på kyrkbacken – till julotta strax före klockan 7.00 på annandag jul. Kapellet brukar vara fyllt till bristningsgränsen. Det är bara rejäla snöoväder, som 2010, som drar ner besökssiffrorna.

– Det blir en traditionell julotta med klassiska julsånger, skönsjungande körsång och julpredikan, säger Pärlennart Larsson till Långvind.com.

Långvinds kapell är ouppvärmt under året, men till julottan blir det värme från den stora järnkaminen under läktaren och de många ljusen, som både lyser upp och ger värme i kapellet.

Text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv