Långvinds
slaggsten i fokus

Slaggstenshus är typiska för järnbruk som Långvind och Iggesund. På måndag klockan 14 berättar byggnadsantikvarien Ann-Marie Gunnarsson om Långvinds slagghus i Långvindsbruk.

Slagghus var byggnader, som uppfördes helt eller delvis av slaggsten från järnbruken. Slaggstenar är byggstenar – som tegelstenar men större och grövre – vilka var viktigt byggmaterial i och omkring järnbruk: det var en biprodukt från järnframställningen. Slaggstenen är Sveriges första artificiella byggnadssten, använd i malmtrakter som alternativ till timmer.

I Långvindsbruk är många byggnader slagghus, liksom i Iggesund och Sandviken. Hälsinglands museum genomför under september tre föreläsningar och kulturvandringar på temat slaggsten och slagghus:
• 4 september klockan 14 i Långvindsbruk, Enånger
• 5 september klockan 13 i Iggesunds Järnverk, Njutånger
• 6 september klockan 14 i Valhalla, Sandviken

Föreläsare och ciceron är byggnadsantikvarien och författaren Ann-Marie Gunnarsson. Hon har skrivit en bok tillsammans med fotografen Peter Nyblom, ”Slaggsten och slagghus, unika kulturskatter” (2016), om slaggstensanvändning och slaggstensarkitektur .

– Många har aldrig sett dem, andra står förundrade inför slaggstenarna som skimrar i blått, grönt, grått och dessutom skiftar färg med ljuset, skriver hon i introduktionen till boken.

– Metallerna har sålts ut i världen, arbetsplatserna är nedlagda och borta – men slaggen finns kvar och berättar – om malmer och teknikutveckling, om tungt kroppsarbete och skickligt hantverk. Ingen slaggsten är den andra lik. Aldrig mer kan någon slaggsten göras, skriver hon.

– Mängden av slaggstensbyggnader speglar den stora efterfrågan i världen på metaller som dominerat svensk handel under århundraden, skriver Hälsinglands museum på affischer om de tre visningarna.

Jörgen Bengtson