Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Hållbarhet i fokus på
Kungsgården Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Redan från starten 2010 stod hållbarhetsarbetet – eller som man så då, miljöfrågorna – i fokus på STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind. I förra veckan växlade Kungsgården Långvind upp hållbarhetsarbetet, när värdparet Agneta och Jörgen Bengtson avgav STF Hållbarhetslöfte. Det innefattar både ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.

– Det är roligt och meningsfullt med miljöarbetet. Nu växlar vi upp det till mer än ekologisk hållbarhet genom att också satsa mer på ekonomisk och social hållbarhet, säger Agneta Bengtson.

Rent konkret innebär det bland annat att kaffet från och med denna vecka är både ekologiskt och rättvisemärkt, att Kungsgården Långvind bidrar till levande bygd och hållbart jordbruk genom närproducerade och ekologiska produkter, lokalt engagemang för samhällsutvecklingen, lokala evenemang som stöder och utvecklar lokalsamhället samt stöd till kooperativt utvecklingsbistånd.

Liksom tidigare arbetar paret Bengtson med att på olika sätt vässa miljöprofilen, det vill säga främst den ekologiska hållbarheten. Agneta Bengtson räknar upp massor av åtgärder, nu senast byte av nästan alla lampor till miljövänlig och energieffektiv led-belysning.

Kungsgården Långvind var en av fyra STF-anläggningar i Hälsingland, som förra veckan växlade upp sitt miljö- och hållbarhetsarbete med STF Hållbarhetslöfte. De andra anläggningarna var STF Edsbyn, STF Enånger Larsbogård och STF Söderhamn Växhuset.

Sedan fem år är Kungsgården Långvind också miljöcertifierad av Green Key. Green Key är störst i världen på att miljöcertifiera boende- och konferensanläggningar.

– Varje år skärper vi hållbarhetsarbetet inom Green Key, med ständigt nya mål som det inte alltid är så lätt att uppfylla, men som hela tiden sporrar oss i arbetet, säger Agneta Bengtson

På Kungsgården Långvinds webbplats finns två sidor om hållbarhetsarbetet, en på svenska och en på engelska.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv