Bildtittarträffar på
Enångers bygdegård

I morgon klockan 11 är det årspremiär för bildtittarträffar på Enångers bygdegård. Arrangör är Enångers hembygdsförening. Bildträffarna blir varje onsdag tills vidare.

Bildträffarna har pågått i många år och består av folk som träffas för att digitalisera, identifiera och katalogisera fotografier, målningar, teckningar, tidningsklipp och andra bilder från Enånger. Arbetet sker inom ramen för Sockenbilder.

Sockenbilder är ett synnerligen framgångsrikt bilddokumentationsprojekt i Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner, med särskilda avdelningar för respektive socken. I en socken är folk särskilt aktiva med att katalogisera bilder, Enånger. Här finns separata avdelningar för Enånger, Bölan (Lindefallet) och Långvind.

Belöningen för dem som hjälper till att identifiera folk och miljöer på bilderna är fika.

Bildtittarträffarna resulterar i att ständigt nya bilder blir digitaliserade och katalogiserade.

Via respektive startsida kan kan söka på bildkategorier, senast inlagda bilder, äldsta bilder och bilder som är indexerade efter till exempel gård, ort, namn eller verksamhet. Senast inlagda bilden från Enånger är Sockenbilders julavslutning i Enånger 2016.

För den som vill söka bilder från Långvind finns långt över tusen bilder att botanisera bland. En av 2016 års nyheter är en målning av Agnes Söderhielm, som visar Långvinds ångsågverk från 1911 (bilden).

Sockenbilder fick sitt publika webbarkiv den 9 mars 2007. På premiärdagen hade arkivet drygt 6 800 bilder. I dag finns långt mer än dubbelt så många bilder enbart från Enångers socken.

Jörgen Bengtson
Bild: Sockenbilder Långvind