Hållbarhet gäller allt mer även inom hotell, vandrarhem, evenemang, aktiviteter och annat inom besöksnäringen. Kungsgården Långvind, Enånger, har sedan starten som hotell och vandrarhem 2010 haft en tydlig miljö- och hållbarhetsprofil.
Förra veckan skärpte det lilla hotellet och vandrarhemmet på Hälsingekusten kraven på sig själv. Det skedde i den årliga miljörevisionen inom ramen för miljöcertifieringen Green Key, som Kungsgården Långvind har sedan 2012. En förändring är byte till lågenergilampor, främst led.
Den här veckan tog Kungsgården Långvind ett steg mot hållbarhets-certifiering av evenemang och aktiviteter. Det skedde genom att Jörgen Bengtson deltog i en utbildning i hållbar naturturism, ekoturism, arrangerad av världens största förening för hållbar natur- och äventyrsturism, Adventure Travel Trade Association (ATTA).
ATTA genomförde en tredagarsutbildning i Västerås i affärsutveckling för den svenska marknaden. Ett sjuttiotal besöksnäringsföretag deltog, liksom tjugotalet företrädare för turismorganisationer. ATTA har över tusen medlemmar på alla sex befolkade kontinenter.
Varför gör Kungsgården Långvind detta?
– Vi vill konkret bidra till en bättre värld och inte bara tala om det. Nu går vi vidare i miljö- och hållbarhetsarbetet, säger Kungsgården Långvinds Agneta Bengtson till Långvind.com.
Vad innebär det konkret?
– Vi har ett omfattande miljö- och hållbarhetsprogram, som vi hela tiden utvecklar. Det omfattar allt från miljömärkta kemikalier och flergångshanddukar i frotté till egen vindkraftsel och biogasdriven bil. Alla våra evenemang och aktiviteter sker med hänsyn till naturen vi vistas i och utan engångsmaterial, berättar Agneta Bengtson.
Kungsgården Långvind redovisar sitt miljö- och hållbarhetsarbete på webbplatsen Långvind.com, på både svenska och engelska.
Jörgen Bengtson
Foto: Henrik Wester