Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Dags för bruksvandringar

Print Friendly, PDF & Email

I morgon börjar årets bruksvandringar i Långvind, för sjätte året i rad. Varje söndag klockan 15 startar en drygt två timmar lång vandring genom det gamla järnbruket från svensk stormaktstid, grundat 1687. Jörgen Bengtson är ciceron i en kultur- och naturvandring, som börjar på Kungsgården Långvind och tar besökaren till Långvinds mer eller mindre bemärkta byggnader och miljöer.

Langvind milstenenVandringen sker till stor del längs ”bruksgatan”. Den börjar vid kraftstationen och Kvarndammsfallet, går via klensmedjan, milstenen, brukskapellet och herrgården till brukets centrala delar med gnisterhus, kolhus, stångjärnsmagasin, bränneri och brandstation.

Sedan fortsätter vandringen över Långvinds ströms tre utflöden från Herrgårdsdammen via masugnen, herrskapsfolkets tennisbana och ruinerna av nedre hammarens kolhus till slaggbasta, tomtens hus och ångsågverket.

Om tid och intresse finns, fortsätter vandringen till ångbåtsbryggan med byggnader från fiske och sjöfart längs vägen. Annars går vandringen åter på ”bruksgatan” till museet, som ligger i brukets tidigare snickeri. På vägen tillbaka finns möjlighet att göra en avstickare längs en natur- och kulturstig och se ruinerna av mellanhammaren och forsen vid vad som tidigare var Mellanhammardammen.

Under vandringen berättar Jörgen Bengtson om brukets historia, från stormaktstid till fritid, det senare i form av Gävleborgs största fritidsområde i sydöstra Långvind.

Väl tillbaka i Kungsgården Långvind väntar dryck, smörgås med pålägg, hembakat bröd och – för den som vill – fortsatta samtal om järnbruket och dess natur, kultur och historia.

– Det är roligt att varje år få nya människor, som kommer på upptäcktsfärd till Långvind och vill stifta bekantskap med vår fantastiska miljö och historia, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind. Hon driver, tillsammans med sin man, både hotell och vandrarhem samt en omfattande evenemangsverksamhet.

I år arrangerar Kungsgården Långvind cirka 20 aktiviteter, åtta bruksvandringar söndagar till och med 14 augusti, forntidsvandringar med arkeologerna Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson till Hedningahällan, Rödhälle skans, Långvinds bruk och Sofieholm, kyrkovisningar med historikern Gunnar Andersson av de fyra medeltidskyrkorna i Enånger, Njutånger, Trönö och Forsa, pilgrimsvandring med Mats Jäderberg längs Stråsjöledens första del och svampexkursioner med Monica Svensson och Alf Pallin.

text och foto:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv