Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Kalender för Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Långvindsbruk är utan tvekan Hälsingekustens mest aktiva samhälle per invånare räknat. Redan nu finns en evenemanskalender för sommarens evenemang. Den kommer att kompletteras allt eftersom nya evenemang tillkommer, framfor allt för Café Bränneriet.

Redan i dag innehåller den fyrtiotalet evenemang, som genomförs av Kungsgården Långvind, Långvinds kapellförening, Långvinds bruksmiljöförening, Långvinds herrgårdsförening och Långvinds samfällighetsförening.

Startskottet går traditionellt under midsommarhelgen: Café Bränneriet slår upp portarna (exakt dag är ännu inte klar), Långvinds kapell öppnar, Kungsgården Långvind startar sitt omfattande sommar- och höstprogram och Långvinds samfällighetsförening bjuder in till midsommarfirande i Långvinds fritidsområde.

Men innan midsommar står för dörren, har Kungsgården Långvind ett antal vårpaket att erbjuda: Antik- och samlarmässan i Hudiksvall (23–24 april), Konstrunda Hudiksvall och Nordanstig (5–8 maj), Bollnäs vårmarknad (28 maj), Bakluckeloppis på Kattvikskajen i Hudiksvall (28 maj) och Konstrunda Bollnäs (18–19 juni). Paketet omfattar två övernattningar, buffé på ankomstkvällen, två frukostar, ett lunchpaket, bruksvandring och personliga tips till helgens begivenhet.

Först ut under midsommarhelgen är Långvinds samfällighetsförening med klädning av midsommarstången den 23 juni och traditionellt midsommarfirande på midsommarafton – med musik, dans, sång och lekar samt på kvällen musik vid Sommarbutiken. På söndagen i midsommarhelgen blir det först bruksvandring i Långvind och sedan gudstjänst i Långvinds kapell.

Långvinds kapell – som i år fick ställa in påskaftonsmässan – öppnar för året söndagen den 26 juni klocka 17 med gudstjänst, kapellstämma och servering efteråt. Sedan följer Musik i sommarkväll med kyrkkaffe alla lördagar 2 juli–21 augusti klockan 18, med avslutande ljusgudstjänst 27 augusti klockan 19.30.

STF hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind har ett omfattande sommar- och höstprogram, som startar med bruksvandringar söndagen i midsommarhalgen. Under drygt två timmar leder Jörgen Bengtson en natur- och kulturvandring genom den gamla bruksmiljö, med besök i kapellet och museet. Bruksvandringarna är varje söndag, med start klockan 15, till och med 14 augusti. Vandringen avslutas med kaffe, smörgås och kakor på Kungsgården Långvind.

Monica SvenssonFörutom bruksvandringar, erbjuder Kungsgården Långvind också en rad andra evenemangpilgrimsvandring, forntidsvandringar till Hedningahällan, i Långvinds bruk, till Rödhälle skans och i Sofieholm, kyrkovisningar i Enångers gamla kyrka, Njutångers kyrka, Trönö gamla kyrka och – nytt för i år – Forsa kyrka samt svampexkursioner (bilden). För den som tidigare njutit av klassisk engelsk afternoon tea i augusti-september, finns denna möjlighet helger året om – om man är minst sex personer och bokar i förväg . Till detta kommer en rad paket samt uthyrning av cyklar och kajaker.

Långvinds bruksmiljöförening arrangerar som vanligt Långvindsdagen (23 juli) och förra årets succé, skördemarknad (10 september).

Långvinds herrgård har två evenemang, visning av herrgården vid två tillfällen (23 juli och 13 september), där det senare datumen också innehåller ett föredrag av Carl Erik Tottie.

text och bild:
Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv