Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Forntidsvandringar med nyhet

Print Friendly, PDF & Email

Sommarens forntidsvandringar i Kungsgården Långvinds regi har en nyhet: Sofieholm (bilden). Liksom förra året blir det också kvalificerade, arkeologiska vandringar på 2,5 timmar till Hedningahällan, Rödhälle skans och i Långvinds bruk.

SofieholmKraftstationen och manufakturverket vid Nianåns utlopp i havet är en historiskt mycket intressant plats i Njutånger. Arkeologparet Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson leder sammanlagt fem vandringar i sommar till historiskt intressanta platser i Enånger och Njutånger. Mot slutet av varje vandring dukar Kungsgården Långvind upp kaffe/te med smörgås och kakor.

– Vi är väldigt glada att kunna engagera ArcMontanas duktiga och pedagogiska arkeologer, som öppnar ögonen på oss och får oss att se på delar av den hälsingska historien med nya ögon, säger Kungsgården Långvinds Agneta Bengtson till Långvind.com.

• Vandringen till sägenomspunna Hedningahällan i Enånger är en intressant resa i stenålderns tankevärld och materiella kultur. Har platsen varit en ättestupa, en fästning, en religiös plats med rituell betydelse eller kanske rent av en dåtida ”folkpark”? Det blir två forntidsvandringar till Hedningahällan: 27 juni och 18 juli, start klockan 15.

• Vandringen till Rödhälle skans och Örängesnäset i Njutånger ger en inblick i maktens landskap under järnålder och medeltid ur ett lokalt och regionalt perspektiv. Har området varit centrum för ett okänt hövdingarike i Njutånger? Det blir en forntidsvandring till Rödhälle skans: 4 juli, start klockan 15.

• Vandringen i Långvinds bruk i Enånger ger en inblick i lämningarna av ett gammalt järnbruk, som hade sin storhetstid under 1700-talet och första hälften av 1800-talet, och dess annex Boda bruk. Det blir en forntidsvandring i Långvinds bruk, som kompletterar de vanliga bruksvandringarna: 10 juli, start klockan 15.

• Vandringen i det hälsingska manufakturverksområdet Sofieholm i Njutånger ger kunskap om den tidiga industrialismen med vattenkraften i fokus, först som manufakturverk och sedan som kraftstation. Det blir en fornvandring i Sofieholm: 11 juli, start klockan 15.

Jörgen Bengtson
Foto: Lena Berg Nilsson

 


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv