Grottäventyr höll på sluta illa

Visste du att världens näst största urbergsgrotta finns utanför Iggesund? Det visste Anna Florinus, Stockholm, som med sonen Albert är, som hon kallar det, ”grottkrypare”. I förrgår utforskade de Bodagrottorna öster om Iggesund, en upptäckt som höll på att sluta illa.

Innan de krängde på sig ryggsäckarna och spände på pannlamporna, satte de sig ner med Bodagrottornas upptäckare och karterare, Alf Sidén. I hans kök berättade han om upptäckten 1979 och de tre år det hade tagit att kartlägga grottorna.

Hur var besöket i Bodagrottorna?

– Fantastiskt! Vi var nere i de repförsedda delarna av grottan och var inne i grottsystemet i en och en halv timma, säger Anna Florinus, en späd kvinna som nyligen börjat utforska grottor.

Efter mycket regn är grottorna blöta. Det blev en problem för Anna och Albert Florinus (bilden).

– Det var ganska blött i grottorna och vi tappade pannlampan. Det blev lite av en räddningsexpedition för att försöka få tillbaka lampan och sedan att ta sig ut. Vi såg men kom inte åt lampan, som låg i en djup skreva. Det var utmanande, bäcksvart, vi visste inte om vi skulle komma ut, berättar hon.

Normalt försöker grottutforskare lämna spår efter sig i grottan för att hitta tillbaka, som att sätt upp tejp längs vägen, men det gick inte för alla grottväggar var så fuktiga. Det slutade dock lyckligt. Mor och son Florinus tog sig ut med hjälp av den återstående pannlampan.

Anna o Albert FlorinusHur hittade du Bodagrottorna?

– Jag googlade på grottor och hittade er sida på webben, säger hon och syftar på Långvind.com, som innehåller över 2 200 enskilda webbsidor om Hälsingekusten med omnejd, där en sida handlar om Bodagrottorna och Hölicksgrottorna, Europas längsta respektive näst längsta system av urbergsgrottor.

Vad är speciellt med Bodagrottorna?

– Bodagrottorna är lättillgängliga, har bra ingång, rep som man tar sig ner med och är höga så man inte behöver krypa så mycket, säger Anna Florinus.

Vad gjorde dig intresserad av grottor?

– Det är ett kul sätt att vara ute i naturen, säger hon och förbereder avfärd från STF hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind, för att möjligen utforska ännu en av Alf Sidéns grottupptäckter.

Det är en grotta utanför Nianfors, som Långvind.com:s reporter inte hört talas om. Sedan väntar grottor i Norrtälje och på Dalarö.

Text och foto:
Jörgen Bengtson