Ge själen ro på en pilgrimsvandring från Korsholmen till Njutånger. Vandra i medeltida pilgrimers fotspår i Hälsingland på väg mot Nidaros (Trondheim).
Det lockar STF hotell och vandrarhem Kungsgården Långvind med i sommar och erbjuder en vandring med professionell pilgrimsvandringsledare på första delen av Stråsjöleden. Den ingår i Sankt Olofsvägarna (Sankt Olavveiene) och har samma status som världens mest berömda pilgrimsled, den till Santiago de Compostela och aposteln Jakob den äldres grav i nordvästra Spanien.
– Förra sommaren arrangerade vi en minnsevärd pilgrimsvandring på samma sträcka. Man vandrar med lätt packning, äter och sover på Kungsgården Långvind – vi hämtar och lämnar vandrarna längs vägen – och har verkligen tid för reflektion både under och efter varje dagsetapp, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.
Årets vandring blir 27–30 augusti med Ulf Krantz eller Mats Jäderberg som pilgrimsvandringsledare.
Kungsgården Långvind arrangerar pilgrimsvandringar för grupper i samarbete med föreningen Pilgrimstid Sverige, som står för vandringsledare. Hen är expert på vandringar i allmänhet och pilgrimsvandringar i synnerhet. Vandringsledaren håller ihop gruppen och ser samtidigt till att individen får den tid för sig själv som är så central i vandringen. På bilden ser vi pilgrimsvandrarna från 2014 framför Enångers medeltidskyrka, med vandringsledare Mats Jäderberg till vänster.
I pilgrimsvandringen ingår att vandringsledaren går igenom vad som karaktäriserar en pilgrimsvandring och symbolerna som hör till:
• Staven: frihetens och vandringens symbol
• Hatten: symbol för både bekymmerslöshet och Guds beskydd
• Ränseln: symbol för den mat man behöver under färden och som man delar med andra
• Kappan: symbol för tystnaden är den omslutande kappan
• Skorna: symbol för långsamhet och efterföljelse, i Jesu spår
• Korset: symbol för andlighet och försoning mellan Gud och människor
• Tältet: symbol för enkelhet
Varje pilgrimsvandrare som vandrar med Kungsgården Långvind får stav och pilgrimspass. Varje etapp av vandringen har sin egen stämpel för pilgrimspasset.
– Alla vandrare är välkomna, vare sig man vandrar av kulturella, historiska, religiösa eller andra skäl, säger Agneta Bengtson.
Långvind.com har samlat kunskap om pilgrimsvandringar på flera sidor, för den som vill läsa mer: pilgrimsvandringar, Stråsjöleden och andra pilgrimsleder i Hälsingland och pilgrimsledernas historia.
Jörgen Bengtson