Kanonår för Kungsgården

STF Kungsgården Långvind lägger ett kanonår bakom sig, med en 75-procentig ökning av antalet gästnätter 2013.

– Vi blev ett STF-anslutet boende i maj 2012, vilket starkt bidrog till att vi ökade antalet gästnätter med 88 procent det året. Därför trodde vi inte på någon ökning 2013, och nu visar det sig att vi ökar med 75 procent, otroligt, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.

Gästerna verkar nöjda med STF hotell & vandrarhem Kungsgården Långvind. Anläggningen finns med betyg i både Tripadvisor och hos Svenska Turistföreningen (STF). På båda platser plockar Kungsgården Långvind hem full pott: 5 av 5 möjliga på Tripadvisor och 4,8 av 5 möjliga på STF. Anläggningen finns också på Google lokala företag, men där finns bara en recension, visserligen med full pott även där, men inget att jämföra med.

Det finns även en gammaldags gästbok på Kungsgården Långvind. Där finns massor av positiva omdömen. Dessa och andra omdömen finns samlade under en egen flik på webbplatsen för Kungsgården Långvind, Gäster om Kungsgården Långvind.

– Vi har många gäster som kommer tillbaka. Inte minst det är ett gott betyg, säger Agneta Bengtson.

Hur tror du att det går 2014?

– Det blir tufft att toppa 2013, då vi fick draghjälp av att vi var med i STF-katalogen ”Upptäck Sverige” för första gången och var med i ett reportage på fem sidor i tidningen Turists höstnummer. Men det är klart att vi ska försöka öka gästnätterna även i år. Vi är dock jättenöjda om vi håller oss ovanför 500-bäddsnivån, säger Agneta Bengtson.

Inom STF – som har cirka 400 vandrarhem, hotell, fjällstationer och fjällstugor – är Kungsgården Långvind en liten anläggning. Den är faktiskt STF:s minsta boendeanläggning, men långtifrån minst i antal gästnätter. När statistiken kommer senare i år, kommer Agneta Bengtson spänt att se var Kungsgården Långvind hamnar i absoluta tal, det vill säga antalet gästnätter.

Kungsgården Långvind summerar sitt boende i att ”Vi kombinerar ett unikt boende på hälsingegård i anrik järnbruksmiljö från svensk stormaktstid med hög klass på boendet, frukost med guldkant, personligt värdskap och många evenemang”.

Kungsgården Långvind öppnade som rum och frukost, bed & breakfast, sommaren 2010. Första året hade anläggningen 82 gästnätter, vilket var klart under vad paret Bengtson hade räknat med i affärsplanen. Men sedan har det gått desto bättre.

Övernattningarna ökade med 100 procent 2011 till 164 gästnätter, med 88 procent 2012 till 308 gästnätter och nu med 75 procent 2013 till 539 gästnätter.

Jörgen Bengtson