Var kommer nyheterna från?

Långvind.com publicerar en nyhet per dag året om från Hälsingekusten. Mer än en läsare undrar var redaktionen får alla nyheter från.

Är det inte svårt att hitta en nyhet varje dag?

– Jo, ibland, men ofta har jag nyheter på lager, svarar Jörgen Bengtson, redaktör för Långvind.com.

Hör många av sig med nyheter och nyhetstips?

– Nej, det allra mesta letar jag upp själv. Det skulle vara roligt om fler hörde av sig. Ring eller sms:a på 070-660 55 60, skicka ett mejl på jorgen/snabel-a/langvind.com eller kontakta mig på annat sätt. Jag är säker på att du som läser det här har nyhetstips eller tankar, som jag kan göra till nyheter.

Finns det ämnen du inte tar upp?

– Ja, Långvind.com skriver inte om typiska ”blåljusnyheter”, alltså om nyheter från polis, sjukvård, räddningstjänst och sjöräddning. Undantag är riktigt stora händelser som berör många eller berör oss över tiden, till exempel Arizona Chemicals utsläpp av råtallolja för två år sedan eller branden i Neovas pelletslager i mitten av december i år.

Vilken geografisk avgränsning har Långvind.com i sin bevakning?

– Hälsingekusten! Den definierar vi som allt öster om E 4:an. Sedan gör vi ett och annat nedslag i Enånger och våra grannsocknar Njutånger, Norrala och Trönö även om det skulle råka vara väster om E 4;an. Till detta kommer att vi bevakar allt som rör Hälsinglands skärgård och en del annat som är relaterat till Östersjön. Det händer också att vi har någon enstaka nyhet om Jungfrukusten söder om Hälsingland, det vill säga Gästrikekusten. Vi har naturligtvis extra fokus på vad som händer i Långvind, inklusive Kungsgården Långvind. Minst nio nyheter av tio handlar om Hälsingekusten.

Får ni mycket återkoppling på nyheterna?

– Nej, tyvärr inte, men vi ser på webbstatistiken att vi har många läsare och att läsekretsen växer över tiden.

Varför är det så lite bilder till nyheterna?

– Det är en brist, som jag ska försöka råda bot på under 2014. Hittills har jag fokuserat på att bygga upp textinnehållet på Långvind.com, som i dag omfattar över 1 600 sidor. Jag fotograferar gärna, mycket och – tror jag – med hyggligt resultat, men jag är novis på bildhantering på webben.

Varför gör du det här?

– Jag vill sprida kunskap om Långvind och Hälsingskusten. Det gamla journalisten i mig får mig att ständigt söka nyheter och omsätta dem i artiklar på Långvind.com. Jag hoppas dock att fler läsare ger mig en hjälpande hand med tips. Hör av dig!

Agneta Bengtson