Påskaftonsmässan i Långvinds kapell samlade en tapper skara på totalt elva personer, varav fem var officianter. Det faktum att det var glest i kapellet, förtog inte stämningsfullheten, med eld utanför, prästen som tände ett påskljus och förde in ljuset i ett mörkt kapell, ljus för ljus som tändes i kapellet, en intim högmässa med nattvard och en avslutning med enskild ljuständning.
I år var det tydligt att kapellets två ljuskronor, som stals hösten 2012, var borta. Kyrkorummet var inte lika upplyst som tidigare.
Liksom tidigare år blev det samling efteråt i rummet mellan vapenhuset och kyrkorummet. Här serverade kapellföreningen varmkorv och saft, en nyhet för i år.
Korven kom väl till pass i påsknatten, med nio minusgrader utomhus och ett kallt kapell. Kapellkaminen värmde visserligen upp kyrkorummet och gav en härlig glöd åt besökarna, men det fanns mycket kyla kvar i de tjocka väggarna.
Mats Sandström svarade för predikan. Gunilla Nygren med en mindre sånggrupp stod för sång och musik.
Långvind fick sin första påskmässa 2010. I år var det fjärde gången, som brukskapellet på Hälsingekusten firade den största kristna högtiden, när påskafton går över i påskdag. I år var högmässan någon kortare och inte lika högkyrklig som förra året, då en drygt timslång gudstjänst vid midnatt nog var för lång för många potentiella och verkliga kyrkobesökare.
Förra årets högkyrkliga inslag – med till exempel en präst som stänkte vigvatten och var flitig med korstecknen – var i år nedtonade.
Men kanske är det ändå så att en tung mässa, med nattvard och doperinran, avskräcker besökare från att komma till Långvinds kapell. På sommaren lockar ett lättsamt Musik i sommarkväll stora skaror. Första påskmässan i Långvind lockade närmare 50 deltagare; sedan har det minskat, nu senast från 25 deltagare 2012 till 11 deltagare i år.
De glesnande leden till trots, så måste man nog ändå se påsknattsmässan i Långvinds kapell som en succé, som kommit för att stanna. För kyrkolivet i Långvind är påskaftonsmässan viktig. Nu har kyrkoåret två stora högtider – påsk och jul – fasta punkter i Långvind genom påskaftonsmässan och julottan på annandag jul. Det betyder också att Långvind fått ett kyrkoliv året om och inte bara under sommaren.
Några besökare efterlyste en samling i kapellet under hösten, förslagsvis alla helgons dag eller första advent, och även under våren.
Jörgen Bengtson