Boka boende på Kungsgården Långvind!

Sista vandringen i Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Sommaren lider mot sitt definitiva slut. På fredag arrangerar Kungsgården Långvind säsongens sista bruksvandring i Långvind på temat ”från stormaktstid till fritidstid”. Vandringen startar klockan 14. Ciceron är Jörgen Bengtson.

Guidningen börjar på Kungsgården i början av ”bruksgatan”, går förbi Kvarndammen, in i brukets gamla klensmedja och vidare på vägen mot den centrala delen av bruket.

I Långvinds kapell får besökaren en ordentlig genomgång av Långvinds historia, om den lilla byn som blev en del av stormaktstidens rustningsindustri, om ryssarna som brände bruket, om brukets upp- och nedgång och om omdaningen till ett skogsbruk med ett växande fritidsområde.

Innan gruppen lämnar den mer centrala delen av bruket, tittar den bland annat på kolhuset, bränneriet, vars namn avslöjar dess historia, stångjärnsmagasinet, som tidigare rymde råvaran till gevärsfaktoriet i Söderhamn, och besöker det förtjusande lilla bruksmuseet.

Vandringen fortsätter sedan med vår ciceron till ångsågen, över broarna som Långvinds ström rinner under, fram till den mäktiga masugnsruinen, vidare till herrgårdsdammen och Långvinds herrgård, innan vandringen går tillbaka till Kungsgården.

Vandringen tar drygt två timmar.

I Kungsgårdens lantkök väntar kaffe/te, hembakad sockerkaka och småkakor. Pris för vandring och förtäring är 95 kronor.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv