”Samling i vårkvällen”

Samling i vårkvällen blev det, när Långvinds kapell för första gången bjöd in till musikgudstjänst på Kristi himmelsfärds dag under temat ”Samling i vårkvällen”. Därmed har det lilla brukskapellet sannolikt fått en ny kyrkohelg att fira.

Har musikgudstjänsten under Kristi himmelsfärdshelgen kommit för att stanna?

– Ja, säger Pärlennart Larsson, ordförande för Långvinds kapellförening, till Långvind.com.

– Det hoppas jag, säger Birgit Sundström, sekreterare i kapellföreningen.

”Samling i vårkväll” lockade 19 personer till kapellet denna strålande, vackra och varma sommardag. Musik, sång och glädje präglade den halvtimmeslånga gudstjänsten. Systrarna Edit och Lisa Åkerlund stod för den musikaliska glädjen och Gunnar Andersson för den andliga.

Han uppehöll sig naturligtvis vid Jesu uppståndelse, men talade också om kommande pilgrimsvandringar i Långvind. Dessa lär följa i spåren av den historiska Stråsjöleden, som invigdes för några veckor sedan men i dag börjar i Enånger, när den i framtiden lägger Långvind till sträckan. Då får epitet ”från hav till Haverö”, som Stråsjöleden kallas på sin väg till det medeltida pilgrimsmålet Nidaros (dagens Trondheim), rätt innebörd.

– En pilgrim vandrar mot ett mål som är mödan värd, sa Gunnar Andersson och knöt därmed an till en bredare pilgrimstradition än den medeltida.

Sången och musiken flödade ur Edit och Lisa Åkerlunds pianospel och stämmor, med sånger och psalmer som Alice Tegnérs ”Ute blåser sommarvind”, Marie Fredrikssons ”Tro”, psalmen ”Må friden från jorden följa dig”, ”Esmeraldas bön” från Disney-filmen Ringaren i Notre Dame, Kristina från Duvemålas ”I gott bevar” och psalmen ”Bred dina vida vingar” i folkton och a capella.

Efter ”Samling i vårkvällen” väntade kaffe och smörgås på kyrkbacken.

Jörgen Bengtson