Långvind öppnar sig mot havet

Långvinds fritidsområde ska få mer luft och kontakt med havet. Till våren kommer samfällighetsföreningen att börja genomföra röjning, gallring och slutavverkning mellan Snäckenvägen och havet, parkeringen och havet samt väster om Saltpannavägen.

Föreningen kommer sedan att fortsätta med ytterligare två etapper av skogsvård, 2012 och 2013.

När exploateringen av Långvinds fritidsområde började för cirka 40 år sedan, skedde en omfattande avverkning i området. Den innebar att många tomter och stora delar av fritidsområdet fick havsutsikt. När skogen sedan växte upp igen år för år, förlorade många utsikten; skogen började åter ta över.

Skogsvården i Långvind var länge eftersatt.  År 2003 startade samfällighetsföreningen en ambitiös plan med gallring i området, för att öppna upp tidigare igenvuxna områden. Efter tre säsonger avslutade föreningen våren 2006 gallringen. Nu tar tre nya säsonger vid.

Under flera år var frågan om skogsgallring kontroversiell i Långvinds fritidsområde. En grupp ”trädkramare” motsatte sig omfattande gallring och slutavverkning. När  skogsgallringen väl kom igång i stora delar av fritidsområdet vintern 2003–2004, blev den uppskattad av alla.

När den andra omgången av gallring och avverkning är avslutad om tre år, kommer Långvinds fritidsområde att ha återfått mycket av den öppenhet mot havet, som området hade vid exploateringen i slutet av 1960- och början av 1970-talen.

Jörgen Bengtson