Tomtesmyg och annat juligt

Andra adventshelgen för oss ytterligare ett steg närmare julhelgen. Nytt för i år i Hälsingland är Tomtesmyg i Långvind. När mörkret börjar sänka sig över Långvindsbruk den 4 december, kommer tomtar, troll, älvor och småknytt att smyga omkring i den gamla järnbruksmiljön längs en marschall- och lyktupplyst stig. Tomten tar emot i sin stuga och Stortrollet med småtroll bjuder alla barn på godis. På Café Bränneriet serverar man korv, festis, glögg, kaffe och pepparkakor. Tomtesmyg kostar inget för besökaren; det är finansierat med hjälp av gåvor från företag och enskilda.

Andra advent bjuder på många andra julmarknader och aktiviteter inför julen. Här kommer ett rejält axplock av profana julaktiviteter längs Hälsingekusten, från Rogsta i norr till Axmarbruk i söder:

4 december: Julmarknad i Enånger, klockan 10–16, i Fyndboden, Tosätter.

4 december: Julmarknad i Buränge, klockan 11–15 i Buränge, Iggesund, med delikatesser, hantverk, trerättersmiddag, lotterier, paket-tombola och servering.

4 december: Barnens Fränö firar jul, klockan 11–15 på Forsa forngård, med tomtesök, häst och släde, brödbak i stenugnen, julpyssel, julklappar, fika vid brasan, korvgrillning på tunet, julgodis och utställare.

4 december: Gammaldags julmarknad i Hillsta, klockan 11–16 på Ystegårn i Forsa, med försäljning av kvalitetshantverk och olika matspecialiteter.

4 december: Julmarknad i Axmarbruk, klockan 12–17 i Axmar hytta, med försäljning av hantverk och konst. Axmarbrygga havskrog serverar julbord.

4 december: Julöppet med keramik i Hög, klockan 13–16 hos Margareta Erwald i Högs Hallsta, med försäljning av keramik.

4 december: Tomtesmyg i Långvindsbruk, klockan 15–18, med tomtar, troll, älvor, småknytt, tomten som tar emot i sin stuga, Stortrollet som delar ut godis till alla barn samt korv, dricka, glögg, kaffe och pepparkakor i Café Bränneriet.

5 december: Gammaldags julmarknad i Hillsta, klockan 11–16 på Ystegårn i Forsa, med försäljning av kvalitetshantverk och olika matspecialiteter.

5 december: Julmarknad i Ilsbo, klockan 11–15 på Lillbergsgården, med hantverk, ostkaka och kaffe.

5 december: Julmarknad i Idenor, klockan 11–16 på Delångersgården i Storbyn, med försäljning av hantverk, lotteri, ostkaka, kolbullar och fika.

5 december: Öppet hus i Iggesund, klockan 11–17 hos Brukskeramik Ulla Florén, med hantverk, glögg och pepparkakor i Långviken.

5 december: Julmarknad i Enånger, klockan 11–16, i Fyndboden, Tosätter.

5 december: Julmarknad i Axmarbruk, klockan 12–17 i Axmar hytta, med försäljning av hantverk och konst. Axmarbrygga havskrog serverar julbord.

5 december: Julskyltning i Iggesund, från klockan 13, med ponnyridning, pepparkaksbak, tomten och öppna butiker.

5 december: Gammaldags julmarknad i Iggesund, klockan 13–17 på Folkan, med konsthantverk, luciatåg, Hudiksvalls dragspelsklubb, PRO-kören, julgröt, skinksmörgås och kaffe.

5 december: Julöppet med keramik i Hög, klockan 13–16 hos Margareta Erwald i Högs Hallsta, med försäljning av keramik.

5 december: Julbord i Ångersjön, klockan 19.

10 december: Luciakröning i Enånger, klocka 19 i Enångers kyrka.

11 december: Julmarknad i Enånger, klockan 10–16, i Fyndboden, Tosätter.

11 december: Julmarknad i Frägsta, klockan 11–16 på Frägsta kulturgård, Forsa, med försäljning av hantverk, nyttoprodukter, gårdsprodukter och andra livsmedel, kafé i hemmiljö.

11 december: Julöppet med keramik i Hög, klockan 13–16 hos Margareta Erwald i Högs Hallsta, med försäljning av keramik.

12 december: Julmarknad i Borka, klockan 11–15, med försäljning av hantverk, fisk och annat.

12 december: Julmarknad i Enånger, klockan 11–16, i Fyndboden, Tosätter.

12 december: Julmarknad i Frägsta, klockan 11–16 på Frägsta kulturgård, Forsa, med försäljning av hantverk, nyttoprodukter, gårdsprodukter och andra livsmedel, kafé i hemmiljö.

12 december: Öppet hus i Iggesund, klockan 11–17 hos Brukskeramik Ulla Florén, med hantverk, glögg och pepparkakor i Långviken.

12 december: Julöppet med keramik i Hög, klockan 13–16 hos Margareta Erwald i Högs Hallsta, med försäljning av keramik.

12 december: Julbord i Ångersjön, klockan 19.

18 december: Julmarknad i Enånger, klockan 10–16, i Fyndboden, Tosätter.

18 december: Julöppet med keramik i Hög, klockan 13–16 hos Margareta Erwald i Högs Hallsta, med försäljning av keramik.

19 december: Julmarknad i Enånger, klockan 11–16, i Fyndboden, Tosätter.

19 december: Julöppet med keramik i Hög, klockan 13–16 hos Margareta Erwald i Högs Hallsta, med försäljning av keramik.

Jörgen Bengtson