Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Biologisk återställare i Enånger

Print Friendly, PDF & Email

Hudiksvalls kommun vill fortsätta restaurera vattendrag i Enånger och Njutånger. Det handlar om biologiska återställare för att skapa fria vandringsvägar för fisk och gynna beståndet av flodpärlmussla.

Kommunen söker pengar hos Naturvårdsverket för att återställa naturliga bottenförhållanden i flera bäckar i Enånger och Njutånger. Kommunen vill satsa 153 000 kronor på Nianån, Njutånger, 93 500 kronor på Nyboån, Enånger, 51 000 kronor på Ysbäcken, Enånger, och 34 000 kronor på Åtjärnsbäcken, Enånger. Åtjärnsbäcken är Långvindsåns övre lopp.

Kommunen vill också restaurera Svartån i Hallstaåns och Hornåns vattensysten, som rinner ut i Lillfjärden i Hudiksvall, för 246 000 kronor och Hävlungsbäcken, Bjuråker, för 110 500 kronor.

Åtgärderna i de olika bäckarna varierar något. Det handlar om att lägga trummor för att skapa fria vandringsvägar för öring och annat fisk, återställa botten i gamla flottningsleder och allmänt återskapa led- och uppväxtområden för främst öring.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv