Långvindsmuseum öppnar för i år

Om en vecka öppnar Långvinds bruksmuseum för säsongen. Museiansvarig Hans Ekbrink kanske öppnar museet redan i morgon, en timme innan Bränneriet öppnar för säsongen.

Museet bjuder på några nyheter i år.

– Här finns nu två stora järngrytor på drygt 100 liter som är tillverkade i Långvinds bruk. Det är grytor man kokade vatten i för att tvätta. Vi har också fått in drygt 100 år gamla skidor och en del annat, säger Hans Ekbrink.

Museet håller till i brukets gamla snickeri och målarverkstad, som ligger bredvid Kolhuset och restaurang Bränneriet.

Närheten till restaurangen och torsdagarnas musikkvällar, är något som Hans Ekbrink tar fasta på. Därför håller han museet öppet torsdagar klockan 17–19 under Bränneriets öppethållande. Den som vill börja måltiden med en kulturell förrätt i museet, kan alltså göra det – gratis.

Museet innehåller främst föremål från Långvinds järnbruksepok, mest husgeråd, gjutjärns- och smidesföremål. Museet innehåller också tidstypiska snickeriföremål som hyvelbänk och snickeriverktyg.

En annan kategori föremål omfattar allt som har med Långvind att göra i övrigt. Här finns både föremål från Långvind och föremål med anknytning till verksamheter som förekommit i Långvind. Föremål finns med anknytning till bland annat mejeri, sjöfart, jordbruk och skogsbruk. Utöver detta finns även en del kuriosa med Långvindsanknytning.

Gamla stångjärnsförrådet och sliperiet, som ligger i slaggstensbygganden bredvid Brännieriet, härbärgerar en fotoutställning. Bränneriet och Kolhuset, som ligger mittemot Bränneriet, har också en del museiföremål.

Långvinds lilla museum blir aldrig färdigt. Det växer hela tiden. Just tillkomsten av nya föremål börjar bli ett problem.

– Det börjar bli trångt, säger Hans Ekbrink.

Han är en av eldsjälarna bakom både tillkomsten och driften av museet i Långvindsbruk, som öppnade i juli 2006. Museet började med regelbundet öppethållande sommaren 2007.

För visning vid annan tidpunkt, kontakta Hans Ekbrink, telefon 076-819 79 36, eller Mats Persson, telefon 070-97 11 16.

Det finns åtskilliga andra museer längs Hälsingekusten, se vidare under högerfliken Se och göra.

Jörgen Bengtson