Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Jazzen lyfter Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Café Bränneriet i Långvindsbruk fick en lättsam premiär med jazz och skärgårdsbuffé. Drygt 200 personer kom till Bränneriets säsongöppning och Musik vid Dellens traditionella ”Jazzkväll på Långvinds bruk”, som gick av stapeln för tredje året.

När Bränneriet öppnade klockan 18 sken solen från en klarblå himmel. När musikerna intog scenen i Kolhuset en knapp timma var himlen helt molntäckt. Regnet hängde i luften, snålblåsten fick folk att kura ihop och kvällen så allt annat än ljus ut.

Men ljus blev den, tack vare fina artistframträdanden och medryckande musik.

En som njöt av jazzmusik i sommarkväll var Roland Lindberg från Sandviken med stuga i Långvinds fritidsområde.

– Traditionell jazz är mysig att lyssna på. Jag cyklade hit för att ta en öl och så fick jag även en jazzkväll, summerar han nöjt.

Först upp på scenen var ett ungt band från Gävleborg, Crest of a Wave. Gruppen består av Patrik Andersson, Jesper Larsson, Martin Wicksell och Karl-Oskar Wicksell, som spelade bluesinriktad musik med influenser från alla möjliga håll.

När Vågtoppsgänget steg ner från scenen, var också det mesta av fiskbuffématen uppäten. Upp på scenen kom en av Sveriges mest namnkunniga jazzsångerskor, Linda Pettersson Bratt. Hon blandar låtar från olika genrer och stöper dem i en personlig form med hjälp av bandet, Krister Jonsson på gitarr, Lars Ericsson på bas och Morgan Ågren på slagverk.

Den senare delen av kvällen gick helt i glad- och swingjazzens tecken. Stockholm Swing All Stars spelade glad musik, som hyllade de stora jazzmästarna och då Duke Ellington i synnerhet men också innehöll egen musik. De gamla mästarna fick finna sig i delvis nya arrangemang med massor av sväng och energi, som drar med publiken och får musiken att flöda över bräddarna i Kolhuset.

Gruppen består av åtta spelglada musiker med Karl Olandersson på trumpet, Klas Lindquist altsax och klarinett, Fredrik Lindborg tenorsax och klarinett, Magnus Wiklund trombon, Daniel Tilling piano, Gustav Lundgren gitarr, Göran Lind kontrabas och Mattias Puttonen trummor.

En tid såg det ut som om Långvindsbruk skulle stå utan restaurang i sommar sedan de gamla krögarna gick i konkurs i början av juni. Men krögarparet på Borka brygga, Elida Burman och Erik Hedberg, kom till undsättning. I rasande fart fick de ordning på organisation, personal, mat, alkoholtillstånd och annat som behövs för att driva en krogrörelsen i Långvind.

– Jag är jättenöjd med premiären, säger Erik Hedberg, som hade full huggning i baren hela kvällen. Till sin hjälp hade han tre personer.

Det blir mer musik i Bränneriet under sommaren. I nästa vecka räknar Erik Hedberg med att ha programmet klart, som gör att det blir musik alla torsdagar framöver. Utöver det blir det också musik en del söndagar.

Redan på söndag gasar Gula hjälmarna – ”lyckans predikanter” som de kallar sig – upp på scenen. ”Missa inte detta. Ta med myggstift, ett gult humör och stol för det blir garanterat ont om sittplatser”, säger det nio man starka mopedknuttegänget anfört av Lennart Hjalmarsson.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv