Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Fibern på gång till Långvind

Print Friendly, PDF & Email

Fiberutbyggnaden till Långvind är igång. Utstakningen av fibervägen från Långvindsbruk till Långvinds fritidsområde är klar, och Fortum har börjat arbetet med att lägga ner elkabel och fiberrör längs Snäckenvägen.

– Samförläggningen är igång med Fortum, bekräftar Christer Hedberg, projektledare på kommunala stadsnätet Fiberstaden AB, till Långvind.com.

Sedan en tid är kabelbrunnar och stora trummor med kabelrör uppställda på vägens norra sida.

Fiberförläggningen mellan gamla Europaväg 4 och Långvindsbruk kommer i gång först efter semestrarna. Entreprenaden är dock upphandlad och klar.

– Grävningen börjar i augusti–september, säger Christer Hedberg.

Ett särskilt bekymmer har varit hur Fiberstaden AB ska ta sig över eller under E 4:an och järnvägen. Det har varit omöjligt att få besked från Trafikverket. Nu är det äntligen klart.

– Vi har klart med tillstånd att gå under E 4:an och järnvägen söder om Ångersjöns rastplats, säger han.

Fibern kommer alltså inte att följa vägen över E 4:an och järnvägen. Det istället en fiberväg under motorväg och järnväg.

Det är fortfarande oklart hur många anslutningar Fiberstaden AB kräver för att en väg eller stig i Långvinds fritidsområde ska få ”direktfiber”, det vill säga fiberoptisk anslutning av det enskilda huset. Däremot är det klart att Fiberstaden kommer att erbjuda alla fastigheter i Långvindsbruk fiberanslutning.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv