Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Skärtorsdag med fiberfokus

Print Friendly, PDF & Email

Kan Långvindsbruk bli en fiberby? Kan Långvindborna få bredband via optofiber istället för att gå omvägen via Telias gamla ledningar?
Ja, det är mycket möjligt. På skärtorsdagen klockan 11 kallar kommunala Fiberstaden AB och Långvinds bruk till möte om bredband i Café Bränneriet.

Långvindsbruk och Långvinds fritidsområde har väntat på bredband i över fem år. Till sommaren kommer optofibern till de två orterna på Hälsingekusten. I Långvindsbruk öppnar sig dessutom möjligheten att ansluta enskilda hus med framtidssäker optofiber.

Först ska Fiberstaden dra optofiberkabel till Långvindsbruk, vilket sker genom att man hänger upp fiberkabel i Fortums kraftledningsstolpar. Sedan ska Fiberstaden gräva ner fibern från Långvindsbruk till Långvinds fritidsområde i samarbete med Fortum, som kommer att gräva ner elledningen.

Från början var tanken att fiberansluta telestationen i Långvindsbruk och sedan ansluta hus och abonnenter till bredbandsnätet via telefonledningen. Nu är stadsnätsbolaget Fiberstaden berett att lägga extra pengar på att ansluta alla som är intresserade med fiberkabel direkt. Fortums beslut att gräva ner elledningen längs ”bruksgatan” gör det möjligt för Fiberstaden att lägga ner fiberkabel i samma dike till låg kostnad.

Kostnaden för att ansluta en hus i Långvind ska vara samma som i Hudiksvalls stad, 12 500 kronor per fastighet, enligt tidigare besked från Fiberstaden till Langvind.com.

Tidigare har Fiberstadens föregångare, Hudiksvalls stadsnät, fiberanslutit hushåll och företag i två samhällen i Hudiksvalls kommun, Lindefallet och Hålsjö (Norrbo). Långvindsbruk kan bli det tredje fibrerade samhället i Hudiksvalls kommun.

Jörgen Bengtson


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv