Nästa år får Långvindsbruk mejeri. Inom några år ska det gamla bruket också rymma två getgårdar med totalt 2 000 djur och en ankgård med 20 000–30 000 djur. Fullt utbyggd kommer anläggningarna att ge heltidsarbete åt drygt 20 personer.
Så ser planerna ut för Wilhelm och Lena Tottie.
– Vi ska försöka ha mejeriet klart 2010. Vi blir överlägset största getgård i Sverige, säger Wilhelm Tottie till Langvind.com.
Wilhelm och Lena Tottie kommer att bosätta sig permanent i Huggstret, där också getgården kommer att byggas, cirka 2,5 kilometer väster om det tilltänkta mejeriet. I Huggstret har de också ställt i ordning tio hektar betesmark för getterna.
– Jag kommer att jobba heltid och min hustru deltid i verksamheten, säger Wilhelm Tottie till Langvind.com.
Första steget tar paret Tottie genom att bygga ett mejeri i anslutning till stallplanen i brukets centrum. Här kommer de till en början att ta hand om vanlig komjölk från bönder i Hudiksvall och Söderhamn.
Andra steget är getgård med 1 000 djur. Planerna omfattar också en andra getgård med lika många djur. Den första getgården räknar han ska stå färdig 2011.
Tredje steget är en ankgård, som blir en av Sveriges största. Den kan dra nytt av en överskottsprodukt från mejeriet: vassle.
– Det finns en tanke med att lägga verksamheten i kulturmiljön, och det är att få fler människor dit. Jag är lokalpatriot, motiverar Wilhelm Tottie sin jättesatsning i lilla Långvind.
Det flesta getgårdar bygger produktionen kring ost. Men för Långvinds getgård och mejeri står mjölken i fokus. Målgruppen för getmjölk är främst invandrare från Medelhavsområdet, Mellanöstern och andra regioner, där getmjölk är vanlig och folk inte tål komjölk.
– Vi kommer att tillverka fil, ickehomogeniserad yoghurt och drickmjölk, säger Wilhelm Tottie till Langvind.com och beskriver lyriskt hur välsmakande en sådan getyoghurt är.
Ostälskaren blir inte helt lottlös. Mejeriet kommer också att tillverka smaksatt färskost.
Jörgen Bengtson