Framgångsrik sommar för Långvinds kapell

Långvinds kapell har lagt ännu en framgångsrik sommar bakom sig. I november och december blir det avslutning för i år, med öppen kyrka på Alla helgons dag 2 november och julotta annandag jul 26 december.

– I snitt har vi varit 32 besökare per Sommarkväll i kapell/gudstjänst under sommaren 2024, berättar Pärlennart Larsson, ordförande i Långvinds kapellförening och Långvinds kapellstiftelse.

– Sommarkväll i kapell, som vi i år kallade våra lördagskvällar i kapellet, har varit välbesökta. Vi har fått många positiva kommentarer från de som besökt kapellet, säger han.

Sommarens program var som vanligt imponerande. Det står sig väl i jämförelse med Enånger-Njutångers församlings helgprogram.

Långvinds kapell hör till Svenska kyrkan men ägs av en lokal kapellstiftelse. Stiftelsen skulle ha tagit över ägandet 1976 från Långvinds bruks dåvarande ägare, som skänkte kapellet med tillhörande mark till en nybildad kapellstiftelse. Men lantmäteriförrättningen blev verkställd först 2022, se Ny ägare till Långvinds kapell (21 juni 2023).

Hur står sig då antalet besökare jämfört med tidigare år?

Mycket bra! Pandemieffekten har helt försvunnit. Deltagarantalet är nu tillbaka på nivåer före coronapandemin, som startade 2020. Före pandemin var det cirka 30 personer i genomsnitt under sommarens gudstjänst/Musik i sommarkväll.

Sommarens besökare hade draghjälp av bra väder, varierat program och att Långvind är allt mera känt. Kapellföreningen ställde in tre lördagsprogram, 10 augusti för att inte konkurrera med musiktillställningen i Kolhuset, 24 augusti och lyskvällen 31 augusti. Säsongsavslutning blev istället 17 augusti.

Spontanbesökarna i kapellet utanför gudstjänsterna och sommarkväll i kapell är många.

– Vi har haft cirka 440 spontanbesökare hittills under året, utanför gudstjänster och Sommarkväll i kapell. Kungsgården Långvinds aktiviteter med boende och bruksvandringar lördagar har påverkat besökssiffrorna för kapellet positivt. Kapellet har varit öppet varje dag klockan 10–20 till och med 31 augusti, säger Pärlennart Larsson.

Två aktiviteter återstår 2024:
• Alla helgons dag (2 november) är kapellet öppet klockan 14–20, uppvärmt, har musik och ljuständning.
• Julottan annandag jul (26 december) bjuder kapellet på högmässa klockan 7.

I början av 2010-talet – då många spontanbesökare kom i anslutning till Café Bränneriet och Långvindsdagen – låg antalet kapellbesökare 2012–2014 på 2 450 per år. Tidigare har kapellet också haft vigslar och dop. I år blev det inga kyrkliga förrättningar.

– Min känsla är också att färre skriver i gästböcker än tidigare, säger Pärlennart Larsson.

Text och foto:
Jörgen Bengtson