Nästa vecka start
för forntidsvandringar

Var Hedningahällan, Enånger, en ättestupa, en fästning, en religiös plats med rituell betydelse eller kanske rent av en dåtida ”folkpark”?

Hedningahällan

Lördagen den 14 augusti, klockan 15–17.30, kan du få besked om sägenomspunna Hedningahällan och göra en intressant resa i stenålderns tankevärld och materiella kultur. Årets enda vandring till Hedningahällan sker med två duktiga arkeologer, Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson. Bilden visar stegen upp till Hedningahällan.

Vad har Långvinds bruk, Enånger, att berätta ur ett arkeologiskt perspektiv?

Lördagen den 21 augusti, klockan 15–17.15, svarar Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson på detta. De leder en vandring ”från hamn till hytta”, som kompletterar den bruksvandring i Långvind, som Jörgen Bengtson leder under sommaren varje söndag. Paret Nilssons vandringen i bruket ger en inblick i lämningarna av ett gammalt järnbruk, som hade sin storhetstid under 1700-talet och första hälften av 1800-talet.

Skarprättaren lät bilan falla på avrättningsplatsen i Sivik, Enånger, en höstdag 1845.

Lördagen den 28 augusti, klockan 15–17.15, leder paret Nilsson en nedstigning i dödsriket, en vandring till avrättningsplatsen i Sivik. Den ger inblick i denna och andra avrättningsplatser, som tidigare fanns i städer och socknar över hela Sverige. Vi får naturligtvis veta mer om avrättningen i Sivik 29 november 1845, då bonden Jon Larsson, Enånger, blev avrättad för mordet på sin svärfar året före.

Varje vandring tar cirka 2,5 timmar – inklusive fikapaus – och kräver kläder efter väder. Mot slutet av guidningen dukar man upp medhavd matsäck.

Arrangör av forntidsvandringarna är Kungsgården Långvind.

– Vi är mycket glada över att kunna fortsätta med dessa kvalificerade och kunskapsgivande forntidsvandringar med de två duktiga arkeologerna, Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson, säger Agneta Bengtson på STF hotell, vandrarhem och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind.

Text och foto:
Jörgen Bengtson