Händer mycket i
sommarens Långvind

Man kan inte tro att det är pandemitider, för i sommar erbjuder Långvindsbruk ett lika omfattande program som tidigare. Ja, det blir till och med en musikkväll extra i Långvinds kapell, på lyskvällen, passande nog kallad Lyskvällsmusik.

Programmet finns samlat på sidan Evenemangskalender på Langvind.com. Det finns även i Jungfrukustens broschyr, där Långvind har en helsida (bild).

Dock finns en allvarlig reservation: ”Genomförande av aktiviteter gäller med reservation för beslut av myndigheter på grund av coronapandemin.”

Långvinds kapell, Långvinds kulturella centrum, börjar säsongen under midsommarhelgen med gudstjänst och kapellstämma på ”annandag midsommar”. Sedan tar Musik i sommarkväll över varje lördag till och med sista lördagen i augusti, då det blir avslutning på lyskvällsmusiktema. På alla helgons dag, lördag 6 november, är kapellet  öppet och uppvärmt med musik och ljuständning, klockan 14–20. Sedvanlig julotta blir det annandag jul klockan 7.

Kungsgården Långvind har lika omfattande program som tidigare somrar med:
Bruksvandringar varje söndag från 27 juni till och med 8 augusti, med start klockan 15 och samling kring fika efter på Kungsgården Långvind. Ciceron är Jörgen Bengtson.
Visning av medeltidskyrkor, Enångers gamla kyrka måndag 12 och 26 juli, Njutångers kyrka onsdag 14 och 28 juli, alla visningar klockan 14–15.30. Guide är kyrkohistorikern Gunnar Andersson.
Forntidsvandringar till Hedningahällan 14 augusti, i Långvinds bruk 21 augusti och avrättningsplatsen i Sivik 28 augusti, alla klockan 15 med arkeologerna Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson.
Svampexkursioner i Långvinds omnejd lördag 4 september och söndag 5 september. Svamputflykterna är heldagsaktiviteter, som börjar klockan 9, med svampkonsulent Monica Svensson.

Långvinds bruksmiljöförening arrangerar skördemarknad lördag 25 september klockan 10–14.

Tomtemys  blir som vanligt lördagen i andra advent, 4 december, klockan 15–18. Sara Johansson är arrangör med stöd av bland annat Långvinds bruksmiljöförening och Bölans scoutkår.

Långvinds herrgård har, som så många år tidigare, visning av herrgården under kulturarvsdagen söndag 12 september klockan 13 och i anslutning till skördemarknaden lördag 25 september klockan 13.

Långvinds samfällighetsförening är enda arrangör som inte vågar lova att tänkt arrangemang blir av, midsommarfirandet. Coronapandemin och myndigheters beslut avgör.

Jörgen Bengtson
Nyheten uppdaterad 9 juni 2021