Långvind i
dubbelfokus

Långvind har fått rejält medialt genomslag det senaste dygnet: i går helsida i Hudiksvalls Tidning från sommarbutiken; i morse långt inslag i SVT Gävleborg om protester mot naturreservat i Långvind.

”Sommarjobbade i butiken – nu har han drivit den i 14 år”, är rubriken på HT-artikeln om Mikael Petterssons resa med Sommarbutiken i Långvinds fritidsområde.

Langvind.com har minst två artiklar varje år om Hälsingekustens enda kvarvarande sommaraffär. Nu har också HT uppmärksammat detta.

Micke Pettersson kom till Långvind som liten, när hans morfar köpte hus i fritidsområdet.

Micke jobbade som tonåring i butiken, som då drevs av Eva Lorendahl i 20 år.  Nu jobbar hennes barnbarn i affären!

När han fick chansen att ta över butiken, tog han den, trots att han inte hade någon tidigare erfarenhet av att driva butik. Under resten av året jobbar Micke inom äldreomsorgen.

Med Micke har butiken utvecklats steg för steg, med någon eller några nyheter mest varje år. Han blickar framåt i artikeln och säger:

– Jag kommer fortsätta så länge det känns bra, och arbeta för att utveckla butiken.

I SVT-inslaget går Långvinds byalag till storms mot planerna på ett marint naturreservat i Långvind, för att det inte tar tillräcklig hänsyn till friluftslivet.

Langvind.com skrev om planerna häromdagen, Marint reservat på gång i Långvind  (6 juli 2020).

Jörgen Bengtson, ordförande för Långvinds byalag, kritiserar Länsstyrelsen reservatsplaner på flera punkter. Den är ute på remiss till den 31 augusti. Dessa punkter är samma, som Långvinds samfällighetsförening också tagit upp i två skrivelser till Länsstyrelsen.

I intervjun säger han nej till fiskebegränsningar för fritidsfolket, nej till fartbegränsning för båtar utomskärs i området och nej till förbud mot att tälta och elda. Han är allmänt kritisk mot den rigida hållning, som Länsstyrelsen i just Gävleborg har. Länsstyrelsen vill inte bemöta kritiken – med hänvisning till att det är semester.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 11 juli 2020