Boka boende på Kungsgården Långvind!

Se våra rum!

Brand i Långvind
– ovanlig händelse

Print Friendly, PDF & Email

Det pyr fortfarande i ruinen efter huset vid Byhedsjön. Brandröken sticker i näsan. Brandslangarna ligger kvar. Ett större brandområde är avspärrat av polisen.

Långvind.com besöker brandplatsen i sydöstra Enånger dagen efter eldsvådan. Det har nästan gått ett dygn sedan branden lade ett av de äldsta husen i Långvinds fritidsområde i aska (Långvind 1:5). Larmet gick vid 12.40-tiden.

Räddningstjänsten Södra Hälsingland i Söderhamn var först på plats. Styrkan från Norrhälsinge räddningstjänst i Hudiksvall anslöt kort efter.

Räddningstjänsten kunde inte rädda det cirka 80 kvadratmeter stora bostadshuset. Det var helt övertänt när brandkåren anlände. Vid 14-tiden lämnade Söderhamnsstyrkan platsen. Hudiksvall tog över eftersläckningen.

– Det är förbipasserade som ska ha sett rök och då slagit larm, säger Tobias Ahlén, polisens presstalesperson, Region Mitt, till Sveriges Television Gävleborg.

Inga personer kom till skada i samband med branden.

Huset såldes tidigare i år. Den nya ägaren tog över ett släkthus och såg fram mot ett liv vid Byhedsjön. Nu ligger den framtiden i aska.

– Huset vid Byhedsjön byggdes 1948 för att användas av flyget som brukade området kring Byhedsjön för skjutövningar fram till 1960. Därefter övertogs det av Långvinds bruks jägmästare Adolf von Essen, som senare sålde det till en Enångersbo, berättar Helen Sténson, en av de tidigare ägarna till Långvinds bruk, den 18 juli 2020 på FB-sidan för Långvinds samfällighetsförening.

Ett mindre hus lyckades räddningstjänsten rädda.

Ett tag såg det ut som om branden skulle sprida sig i värmen, torkan och blåsten. Men räddningstjänsten hade god hjälp av två naturliga ”brandgator”, Snäckenvägen och Byhedsjön. Branden i terrängen blev bara på en mindre yta, 100–150 kvadratmeter.

I början av släckningsarbetet var Snäckenvägen helt avstängd. Strax efter klockan 14 på fredagen släppte räddningstjänsten på trafiken igen.

Polisen har spärrat av området. Brandorsaken är okänd och föremål för polisutredning om allmänfarlig vårdslöshet.

Ödeläggande brand i Långvind är ovanligt. Denna reporter kan inte komma ihåg om det hänt tidigare och i sådana fall när – förutom blixtnedslaget som satte eld på förvaltarbostaden i Långvindsbruk 1919.

Men en Långvindsbo med längre minne vet bättre. Cajsa Broberg skriver på FB-sidan för fritidsområdet den 18 juli 2020:

– Kommer i håg när det brann ner ett hus på femtiotalet i Nora, där en barnfamilj bodde. Det var på morgonen och vi hämtade familjen och tog familjen till Heda. Tack och lov kom ingen till skada, skriver hon.

En som vet mer om branden – och berättar om den på FB-sidan för Långvind den 8 oktober 2020 – är Sven Strandman:

– Branden i Nora var 5 mars 1959. Klockan 4 på morgonen vaknade farsan, då brann det…, skriver han.

Hans Ekbrink, som har bra koll på historia i Långvind, berättar i e-post till reportern:

– Vårvintern cirka 1964 brann ett arrendeställe i Nora, strax till höger om där Noravägen ansluter. Minns inte namnet på dem som bodde där då, men det var en rätt dramatisk händelse i frågan om att rädda boskap mm, skriver han.

Om det är samma ställe som Cajsa Broberg och Sven Strandman hänvisar till, men där tidsuppgifterna varierar, vet inte denna reporter.

– Nästa brand jag har lite uppgifter om är Slåttermyra cirka 1950, skriver Hans Ekbrink.

– Vad det gäller skogsbränder så har det varit många, inte minst under skjutfältets aktiviteter, skriver Hans Ekbrink.

En brand i fritidsområdet hade kunnat sluta illa. Benny Erixon, som var med om branden, berättar:

– 1966 var det en skogsbrand där tennisplan är nu i fritidsområdet. Det var mycket nära för den lilla kiosken som var där då. Jag, min bror och en kusin kom dit, då brann det för fullt i skogen i närheten av kiosken. Av någon anledning letade jag nyckeln till kiosken på plintarna den stod på. På andra plinten till vänster om dörren hittade jag nyckeln, låste upp och ringde brandkåren, skriver han på Jörgen Bengtsons FB-sida den 18 juli 2020.

Områdets exploatör var Ivar Andersson. Han kom själv dit efter en stund.

– Han startade en av de stora bandtraktorerna och gjorde en brandgata på den södra delen där parkeringen är nu. Men hade vi inte kommit när vi gjorde det, hade nog kiosken försvunnet, skriver Benny Erixon.

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 8 oktober 2020


Nyheter från Hälsingekusten Nyhetsarkiv