Lördagen den 18 augusti 2018 kan du vandra i spåren av mord och avrättningar i Enånger och Hälsingland!
ArcMontanas arkeologer, Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson, leder Kungsgården Långvinds forntidsvandring till avrättningsplatsen i Sivik, Enånger.
Till Hälsinglands mindre kända arkeologiska platser hör galgbackar och andra avrättningsplatser. I år har Kungsgården Långvind premiär på en vandring runt avrättningsplatsen i Sivik, efter tidigare forntidsvandringar till stenåldersboplatsen Hedningahällan, Enånger, och manufakturverket Sofieholm, Njutånger, och kommande vandring i Långvinds bruk den den 1 september.
– Det blir en vandring i Hälsinglands mörka historia, med mord och avrättningsplatser, säger Ola Nilsson till Långvind.com.
– Vi är väldigt glada att tack vare Lena och Ola kunna utvidga vår forntidsvandringsrepertoar med denna vandring i spåren av mord och avrättningar, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind till Långvind.com.
I Sivik – på gräsen mellan Enångers socken och Njutångers socken – finns en av Enångers två avrättningsplatser. Den andra ligger vid södra sockengränsen mot Norrala.
Nu på lördag blir det forntidsvandring på avrättningsplatsen Sivik, med samling klockan 15 i parkeringsfickan nära avrättningsplatsen längs gamla riksvägen. Avtagsvägen till gamla riksvägen ligger längs gamla E 4 mellan Sivik och Njutångers Boda. Platsen ligger på motsatt sida av vägen, cirka 100 meter in i skogen längs en stig. Platsen är markerad med ett gammalt järnkors.
Avrättningsplatsen i Sivik är även känd under namnen Sonkmo och Jansesplatsen. På platsen finns ett järnkors med texten ”Avrättningsplatsen anno 1845 Enånger”.
Här skedde en avrättning med halshuggning den 29 november 1845. Bonden Jon Larsson, Enånger, blev avrättad för mordet på sin svärfar Jonas Johan Enlund året före.
Fram till 1876 var avrättningar offentliga i Sverige. De utfördes ofta på en höjd vid en korsväg eller stor genomfartsled, eftersom det skulle vara lätt för människor att ta sig dit och se avrättningen. En dödsdömd skulle avrättas i sin hembygd.
Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson guidar runt på avrättningsplatsen i lättgången terräng under cirka 2,5 timmar. Mot slutet av guidningen dukar besökarna upp medhavd matsäck. I guidningen ingår en översikt av avrättningarnas historia och bakgrund samt avrättningsplatser i Hälsingland.
Jörgen Bengtson
Foto: Ola Nilsson