Långvindsbruk har redan fått optofiber. Nu är det dags för Långvinds fritidsområde. Kommunala stadsnätet Fiberstaden AB och Långvinds samfällighetsförening samarbetar för att förse alla med fiber.
– Fibernätet ger er möjligheter till modern kommunikation för datorer, tv och telefoni samt övrigt som är fiberbundet, skriver samfällighetsföreningens ordförande Anders Kjällman på föreningens webbplats Langvind.se.
Samfällighetsföreningens stämman 2015 gav styrelsen i uppdrag att bereda alla möjlighet att ansluta sig till Hudiksvalls stadsnät.
Stadsnäter erbjuder i samarbete med samfällighetsföreningen ett mycket bra pris för fiberanslutning, 9 995 kronor inklusive moms för privatperson. Det är 25 procent billigare än normalpris. I anslutningen ingår fiberkabel, kanalisation (fiberslang), sökband, medieomvandlare, håltagning i yttervägg samt installationsarbete. Varje fastighet får själv gräva ner fiberslangen från vägen (stigen) till husvägg.
Det finns dock ett aber: Priset gäller så länge det finns en entreprenörer på plats i området.
Genom företaget Pelles Entreprenad – som har grävt ner vintervattenledningar till alla – förlägger föreningen fiber i så kallade dukter (kanalisation) till tomtgräns.
– Du svarar för ingrävning till huset enligt instruktioner från Fiberstaden, skriver Anders Kjällman och hänvisar till grävinstruktioner på www.fiberstaden.se.
En fiberanslutning är grunden för dagens och morgondagens kommunikation. Den ersätter kopparkablar, kabeltvnät, antenner och paraboler och erbjuder en gränslös kapacitet för framtiden, skrev styrelsen tidigare i år och träffar därmed huvudet på spiken: för inget är snabbare än ljusets hastighet, som är fallet med optofiber.
Grävningarna kommer att ske i olika etapper. Föreningen gräver nu på Byhedsstigen och fortsätter i höst på Ljungstigen, Lummerstigen och Svenviksvägen. Anslutningarna kommer att slutföras genom Fiberstadens entreprenör under hösten 2016 och våren 2017.
– När din anslutning är klar, kommer de att lämna dig en klarrapport och du kan då välja leverantörer därefter, skriver Anders Kjällman.
Föreningen och Fiberstaden AB har en utredning om anslutning av fastigheter på Korsholmen. Hur det blir på Korsholmen är inte klart, men ”fler intressenter ökar takten”, skriver föreningens ordförande.
Fiberstaden AB är ett öppen stadsnät, med 15 konkurrerande leverantörer av internet och andra tjänster.
Kapaciteten (”hastigheten”) på internettjänsten varierar från 10 till 1 000 megabit per sekund (Mbps) till och från respektive kund: 10/10 Mbps kostar från drygt 200 kronor per månad. En startavgift tillkommer vanligen. Mer information på Fiberstadens serviceguide.
text och foto:
Jörgen Bengtson