Vill du lära dig mer om svamp? I höst kan den svampintresserade följa med på en fascinerande resa i svampriket, plocka matsvamp, studera övrig svamp, lära känna förväxlingssvamp och lära sig om svampens betydelse för natur och ekologi.
Ciceron är någon av två mycket kvalificerade svampexperter, Alf Pallin, Söderhamn, som utbildar svampkonsulenter på högskolenivå, eller Monica Svensson (på bilden från svampexkursionen 2015), som anordnar svamputställningar, föreläser om svamparnas ekologi och har webbbutik för svampintresserade.
Många vill naturligtvis plocka matsvamp. Exempel på matsvamp, som Alf Pallin eller Monica Svensson kan hitta på svamputflykterna, är kantarell och trattkantarell, karl-johan och strävsoppar, rödgul trumpetsvamp och svart trumpetsvamp, blodriskor och rimskivling, fårtickor och kremlor samt Hälsinglands landskapssvamp, blek taggsvamp.
Arrangör av svampexkursionerna är, som tidigare år, Kungsgården Långvind. Nyheten för i år är att det blir två exkursioner istället för en, den 4 september och 2 oktober, förutsatt att det blir minst fyra personer per exkursion. Förra året var efterfrågan så stor, att det blev två exkursioner med cirka 15 deltagare totalt.
Svampexkursionen startar klockan nio, pågår i sex timmar och inkluderar både lunch och samling efter genomförd svamputflykt.
Långvind med omnejd har gott om svamprika marker: längs med natur- och kulturstigen i Långvindsbruk; i en skyddad nyckelbiotop med ädellövskog väster om Lindefallet; i naturreservatet Boda naturreservat på vägen till Boda bruk; i reservatet Bleckbergens urskog nära Larsbo gård; i reservatet Skvallerbäckens naturreservat söder om Rosenvalls fäbod.
Valet av vart svampexkursionen ska gå, sker i sista minuten för att ge maximal utdelning på bra svampplockarställe.
text och foto:
Jörgen Bengtson