Långvindsfjärdens inre del och delar av fastlandet blir naturreservat, enligt Länsstyrelsen Gävleborgs planer. Därmed får Långvind ett nytt naturreservat efter Snäcken.
Länsstyrelsen vill avsätta ett stort havsområde till naturreservat, från Norrfjärden i sydväst till Långvindsfjärden strax norr om Lotshällan utanför Långvindsbruk i norr till havet utanför Korsholmsudden i sydöst. Området omfattar också delar av Korsholmen, Dragöspunsarna i Långvinds fritidsområde, Långvinds bruks marker och ett stort antal öar.
Tankar på naturreservat har funnits sedan början av 2000-talet. Länsstyrelsen började arbetet med att bilda naturreservatet Långvind 2005, men arbetet avstannade 2007. Nu har Länsstyrelsen satt fart på arbetet – sedan Långvinds fritidsområde anmälde att man ville avverka skog.
– En avverkningsanmälan på Långvinds samfällighetsförenings mark i höstas gjorde att länsstyrelsen började arbeta med området igen, skriver samfällighets ordförande Torbjörn Englund i senaste numret av föreningens tidning Långvindsbrevet (1, 2012).
Avverkningsanmälan handlar om gammal, lövrik skog med höga naturvärden.
– Länsstyrelsen bedömde att stora delar av den avverkningsanmälda skogen skulle ingå i naturreservatet och på så sätt skyddas, berättar han.
Länsstyrelsen tog fram en gräns för naturreservatet på den berörda fastigheten – samfällighetens mark – i vintras. I vår och sommar väntar värdering av marken och till hösten förhandling om ersättning.
Länsstyrelsen är dock långtifrån klar med omfattningen på naturreservatet. Till skillnad från Snäckens naturreservat – som är ett sex hektar litet och tydligt avgränsat reservat där Enångersåsen löper ut i havet – handlar det för Långvinds naturreservat om ett stort land- och havsområde.
Torbjörn Englund tror att det färdiga naturreservatet ligger flera år framåt i tiden. Övriga markägare vill ha mer tid på sig, vilket Länsstyrelsen accepterar.
Jörgen Bengtson