Följ med på en guidad bruksvandring genom Långvind, från stormaktstid till fritid. Du besöker Långvinds kapell och bruksmuseum, ser byggnaderna från järnbrukstiden och sågverksepoken och avrundar – om tiden medger – med en natur- och kulturstig till Mellanhammaren och bron över Långvinds ström. Du avslutar med kaffe, te eller kall äppeljuice plus smörgås på Kungsgården Långvind.
Nytt sedan 2023 är att bruksvandringarna är på lördagar och därmed anpassade till Musik i sommarkväll i Långvinds kapell. Därmed kan man först gå bruksvandring klockan 15 – med kaffe/te/äppeljuice plus smörgås efter – och sedan fortsätta med Musik i sommarkväll klockan 18.
Vi erbjuder även bruksvandringar för grupper på minst sex personer.
Ciceron är Jörgen Bengtson.
År 2024 är bruksvandringarna sex lördagar:
• lördag 29 juni, klockan 15.00–17.30
• lördag 6 juli, klockan 15.00–17.30
• lördag 13 juli, klockan 15.00–17.30
• lördag 27 juli, klockan 15.00–17.30
• lördag 3 augusti, klockan 15.00–17.30
Observera att bruksvandringen 20 juli är inställd!
Guidningen börjar på Kungsgården Långvind. Här – i början av ”bruksgatan” – går du upp till Kvarndammen, betraktar Långvinds ström som gett upphov till ett järnbruk under stormaktstiden, tittar in i kraftstationen och gamla smedjan, går längs ”bruksgatan” – med Norrlands längsta lindallé, stengärdesgårdar och klassisk milsten (bilden) – mot Långvinds herrgård och den centrala delen av bruket.
I Långvinds kapell får du en genomgång av Långvinds historia, om den lilla byn som blev en del av stormaktstidens rustningsindustri, om ryssarna som brände bruket, om brukets upp- och nedgång, om omdaningen av järnbruket till ett modernt skogsbruk med ett växande fritidsområde, om det privatägda bruket som efter 331 år (2018) blir köpt av ett stort skogsbolag (Holmen Skog AB).
Innan gruppen lämnar den mer centrala delen av bruket, tittar du bland annat på kolhuset, bränneriet, vars namn avslöjar dess historia, stångjärnsmagasinet, som tidigare rymde råvaran till gevärsfaktoriet i Söderhamn, samt herrgården med herrgårdsdammen.
Vandringen fortsätter sedan med vår ciceron till brandstationen med fotoutställning, den mäktiga masugnsruinen, vidare över de små broarna som Långvinds ström rinner under, förbi ångsågverket och till Bruksmuseet.
På vägen tillbaka går vi – om tiden tillåter – natur- och kulturstigen mellan landsvägen och Långvinds ström, genom ruinerna av brukets tidigare mellanhammare, fram till den lilla bron där Långvinds ström är en fors och sedan tillbaka till Kungsgården Långvind.
Vandringen tar drygt två timmar och kräver stadiga skor.
På Kungsgården Långvind väntar kaffe, te eller kall äppeljuice samt smörgås. Vi avnjuter detta utomhus mot Långvinds ström eller i Kungsgården Långvinds sal (restaurang).
Pris per person för guidning samt kaffe, te eller kall äppeljuice plus smörgås på Kungsgården Långvind efter vandringen: 150 kronor.
Betalning: kontokort, swish 123-538 42 43 (Infopress AB) eller kontant.
Ingen förhandsbokning är nödvändig till våra annonserade bruksvandringar!
För övriga gäller förhandsbokning – kontakta Kungsgården Långvind!
Text och foto:
Jörgen Bengtson
Uppdaterad 5 juli 2024