Borka – Enångers uthamn

Vid Enångersåns mynning ligger byn Borka. Det är Enångers historiska uthamn med en fyrahundraårig historia.

På vår systersajt, Hälsingekusten.se, finns en lång artikel om Borka. Borkas historia har förgreningar till stora delar av Sverige (bilden visar lyskväll i närbelägna Långvind; lyskvällen startade i Borka 1990) och Europa (export av gruvstöttor).

Borka blev utskeppningshamn för gruvstöttor (props) till bland annat Storbritannien, Tyskland, Belgien – och Egypten. Senare blev virke en stor exportvara. Huvudparten av virket som producerades i Hudiksvallsområdet gick via Borka hamn. Importen bestod till stor del av salt.

Under 1800-talet expanderade sjöfarten kraftigt. Under andra halvan av 1800-talet tog ångbåtarna över. Därefter kom fisket, innan fritidsbåtar och turism började ge byn ett uppsving. Länge var också skeppsbyggnaden viktig.

Avgörande i Borkas moderna utveckling är Enångers båtsällskap (EBS).

EBS etablerade tidigt en småbåtshamn vid Borka brygga. Den har vuxit till en av de större småbåtshamnarna i Hälsingland.

EBS har fortsatt driva på utvecklingen i Borka, som resulterat i bland annat topprankad gästhamn, restaurang Borka Brygga, museum, husvagns- och husbilscamping, bangolf samt bensin- och dieselmack.

En omfattande renovering av området startade 1993. Som kronan på verket införde Hjalmar Åker år 1990 lyskvällen från Finland till Sverige, med utgångspunkt i Borka. Sedan har den spridit sig längs kusten och sjöarna över stora delar av Sverige. Bilden ovan är från lyskväll i Långvinds fritidsområde.

Text och foto:
Jörgen Bengtson